Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Julbord - liten hälsorisk i Umeå

Publicerat måndag 28 november 2005 kl 10.37

Ett trettiotal restauranger får brev från Miljö- och hälsokontoret i Umeå i år med goda råd och påminnelser om de hälsorisker som finns med julborden. Ris à la Malta nämns som en riktigt lågoddsare när det gäller bakterierisker, men normalt är inte julborden något problem, anser miljöinspektör Jan Bjuhr.

Det är enstaka fall av för höga bakteriehalter eller för dålig temperaturhantering som dyker upp under de kontroller som görs stickprovsvis, men de är sällsynta enligt Miljö- och hälsoskyddskontoret i Umeå.

Julborden är en viktig del av restaurangernas verksamhet, för julborden står för omkring 5 procent av årsintäkterna, enligt restaurang- och hotellägarnas organisation SHR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".