Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sju veckors renbetesrättegång avslutas

Publicerat tisdag 29 november 2005 kl 06.47

Markägarna stämde renägarna för att få ersättning för skador de anser renbetet orsakar på deras mark. Enligt renägarna så kommer rennäringen att få väldigt svårt om renägarna skall betala betesavgifter eller liknande. Dessutom kan markägare förbjuda renbete på deras mark om de vinner målet.

Idag inleds slutpläderingarna i rättegången i Umeå tingrätt som ska utröna om samebyar har renbetesrätt på privat mark runt Nordmaling. Efter sju veckor är nu rättegången över där ägarna till 100 fastigheter i området som har stämt de tre samebyar Upme tjelde (Umbyn), Ran och Vapsten för markintrång.

Det gör man genom att hävda att samebyarna inte har rätt att använda sej av urminnes hävd för området när samebyarna betar sina renar i Nordmaling. För detta krävs att samebyarna, som har bevisbördan, kan påvisa att renar betat i området återkommande de senaste 90 åren med uppehåll som inte varit längre än 30 år.

Det som huvudparten av markägarna vill med sin stämning är att få betalt för det skador som man anser renen tillfogar marken.

Att man processar via betesrätten beror på att markägarna då kan som grupp göra sin talan i rätten. Om man däremot vält att stämma för de skador som uppkommit är det varje enskild markägare som står för stämmningen. Dessutom skulle bevisbördan om skador falla på markägarna.

Nordmalingsmålet är ett av de största mål som avgjorts i Umeå tingsrätt och många personer har kallats som vittnen från respektiva sida.

I morron är det tänkt att förhandlingarna ska avslutas. Tingsrätten har ännu inte angivit tidpunkt när domen ska meddelas .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".