Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Partnerskap för mångfald fortsätter i länet

Publicerat onsdag 30 november 2005 kl 17.24

Nya flyktingar och invandrare ska tas emot bättre, och personer födda i utlandet ska ses som en tillväxtresurs för länet. Det är några av målen för det partnerskap för mångfald som en lång rad myndigheter och organisationer samlats till. 

Det är lokalt ute i kommunerna man frågat efter samlingen, säger Anders Martinsson på Integrationsverket.

- Det började med att det var problem på kommunal nivå, samarbetet mellan arbetsförmedlingarna och kommunerna, där kommunerna tyckte att de var ensamma om det här fast alla borde delta.

En utredning har jämfört alla län från Stockholm och norrut och i den utredningen får Västerbottens, och Västernorrlands, län beröm. Bland annat för att de drar med kommunerna och arbetsförmedlingarna i det regionala arbetet, säger Anders Martinsson.

Arbete är bästa sättet att komma in det svenska samhället, står det i handlingsprogrammet, och arbetsmarknadens och näringslivets parter finns också med i partnerskapet. Varje deltagande part har också skrivit under på en rad konkreta åtaganden.

Katri Linna, ombudsman mot etnisk diskriminering, var inbjuden som föreläsare på mötet idag. Hon tycker att det i handlingsprogrammet finns förutsättningar för att det ska bli mer än bara ett fint dokument, men påpekar att integration inte bara berör de nya invandrarna utan även de gamla invandrarna och de nationella minoriteterna.

Länsstyrelsen ska till exempel ta in integrationsperspektivet i dokumenten för tillväxtarbetet, medverka i att regionala nätverk utvecklas, vara en arbetsplats för alla.

Katri Linna pekar på ytterligare ansvar som länsstyrelsen skulle kunna ta, i de delar där länsstyrelsen har en tillsynsuppgift.

- Till exempel gentemot barnomsorgen, äldreomsorgen. Att man även i de områdena tar in ett diskrimineringsperspektiv i tillsynen. I vilken mån är det så att äldreomsorgen lever upp till idén om allas lika värde? till exempel, undrar Katri Linna, DO, ombudsman mot etnisk diskriminering.

Reporter Lillemor Strömberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".