Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Glad miljönyhet: Försurningen av vattendragen minskar

Publicerat torsdag 19 januari 2006 kl 14.48

Försurningen av länets vattendrag minskar. Och det är bra för fisken.
En färsk rapport från Världsnaturfonden visar på en fördubbling av öring i inlandets bäckar och åar.

Världsnaturfondens slutsats är att det beror på fiskevård, kalkning, flottledsrestaurering och hänsynsfullare skogsbruk.
Världsnaturfondens slutsatser är helt rimliga säger, Johan Ahlström, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Västerbotten. Men han vill också peka på att försurningsläget blivit mycket bättre.
Efter berlinmurens fall försvann starkt förorenande kolkraftverk i öststaterna och det märks nu på att två tredjedelar av svavelnedfallet över länet försvunnit. Det är mycket möjligt att det märks nu på öringbeståndet, säger Johan Ahlström. De så kallade surstötarna på våren när föroreningarna från snön smälter har tidigare helt slagit ut vissa öringsbestånd. Surstötarna är inte alls lika kraftiga nu som på 80-talet och rimligen kan fisken komma tillbaka till platser där den tidigare slagits ut.

För att beräkna hur mycket fisk som finns så elfiskar man. Genom att leda ström genom vattnet bedövas fiskarna en stund och kommer upp till ytan där det går att ta dom med håv samt mäta och väga dem innan dom släpps tillbaks.

Det utförs tusentals elfisken och resultaten samlas i en databas hos Fiskeriverket. Inom projektet Levande vatten har Världsnaturfonden låtit forskare sammanställa ett stort antal elfisken. Man har inte tagit med de stora älvarna och kusten. Ändå bygger uppgifterna på 2160 elfisketillfällen i Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".