Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro för fjällfiskets framtid

Publicerat måndag 20 mars 2006 kl 14.45

I skuggan av jaktfrågorna börjar nu också fiskefrågorna skapa stor oro i fjällbygderna. Jakt- och fiskerättsutredningen föreslår radikala ändringar i den privata fiskerätten.

När de privata markägarna förlorar det mesta av fiskerätten till samebyar och staten, kommer fiskevården att försvinna, befarar både markägare och länets fiskevårdskonsulent.

- Lusten att sköta fiskevattnen hör ihop med ägandet, säger markägaren Mattias Oskarsson i Ammarnäs.

- Folk håller på att tröttna på att äganderätten alltid ska naggas i kanten. Man känner sig kränkt och det är jättejobbigt, säger han.
Om jakt och fiskeutredningens förslag går igenom får samebyarna 50 % och staten 40 % av fiskerätten på all mark ovan odlingsgränsen. Den nuvarande privata äganderätten till fisket på egen mark minskar från 100 till 10 %. Idag förvaltas fisket på privat mark av ett 50-tal olika fiskevårdsområden och samfälligheter.

De säljer tusentals fiskekort på privata vatten ovan odlingsgränsen varje år. Enligt utredningsförslaget upphör dessa föreningar och fiskeförvaltningen tas över av tre samverkansföreningar där representanter för samebyar, staten och privata markägare ska förvalta fisket över områden som blir stora som kommuner.

I det läget är det tveksamt om de privata markägarna tycker det är meningsfullt att fortsätta med fiskevård tror länsfiskekonsulenten i Västerbotten Anders Karlsson.

- Det skulle vara oerhört olyckligt om det hände, säger Anders Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".