Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Banverket får skarp kritik för sin utredning om kompensation för stört fågelliv

Publicerat tisdag 21 mars 2006 kl 12.38

Banverket ger oriktiga uppgifter till Miljööverdomstolen i sin utredning om nya kompensationsåtgärder för det störda fågellivet vid Botnibanans dragning.

Det skriver markägarna genom sin advokat i ett yttrande till Miljööverdomstolen. Och mer kritik kommer från andra som yttrat sig över Banverkets alternativa utredning för kompensationsåtgärder.

Banverket skulle på Miljööverdomstolens uppdrag utforma en nya plan för våtmark i stället för Änget, som man tänkt skapa vid flygplatsen. Luftfartsverket har ju protesterat mot Änget på grund av flygsäkerhetsrisker, risker som ökat för att området har blivit större efter krav från bland andra Naturvårdsverket.

Markägarna konstaterar att referensgruppen inte fått tid att påverka alternativplanen och inte alls står bakom Banverkets nya utredning som Banverket påstår.

Banverket tar inte ens sin egen alternativutredning på allvar. Det framgår av att Banverket självt skriver i sin nya utredning att ”konceptet bara tagits fram för Miljöverdomstolen men att det är Änget som skall genomföras”, citerar sakägarna.

Kritiken om att Banverket framställer samrådet i referensgruppen på ett oriktigt sätt stöds av Degernäs byamän genom deras ombud LRF:s juridiska byrå. Detsamma gör den tredje remissinstansen, Ornitologerna och Svenska naturskyddsföreningen.

De underkänner för övrigt hela sättet att planera för Botniabanan genom Umeälvens delta och hävdar att det strider mot den svenska miljöbalken och internationellt vedertagna principer. Inte heller har Banverket gjort godtagbara miljökonsekvensbeskrivningar.

Den fjärde remissinstansen, Naturvårdsverket, acccepterar däremot alternativplanen för Änget. Skulle däremot Änget vid Umeå flygplats trots allt genomföras, behöver det bli ännu större enligt Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".