Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Plan för fler rovdjur

Publicerat tisdag 28 mars 2006 kl 08.08

Det kan få bli fler rovdjur i länet, frånsett varg. Det tycker länsstyrelsen i Västerbotten som bestämt sig hur man vill ha det med rovdjuren den närmsta åren.

Björn, lo, järv och kungsörn kan öka lite men vargrevir som i Värmland och Dalarna fungerar inte här tycker länstyrelsen.

Det är skadorna på renar som är det främsta argumentet mot vargen i Länsstyrelsens ögon. Därför ska inte vargar tillåtas få ungar och stanna i länet enligt den plan för regional rovdjursförvaltning som Länsstyrelsens styrelse antagit. Däremot måste enstaka strövargar accepteras.

Lodjuren som gått tillbaka kan däremot få öka och gärna vara fler vid kusten. Fler järvar vill länsstyrelsen ha och kungsörnen ska häcka ungefär som nu.

När det gäller björnen är länsstyrelsen lite avvaktande och har satt ett brett mål i avvaktan på inventeringsresultatat. När som helst kommer DNA-resultatet av den stora björnspillningsingsinventeringen som kommer att ge svar på hur mycket björn det finns.

Den regionala rovdjursförvaltningsplanen följer i stort sett de råd som samebyar, markägare, jägare, naturvårdsintressen med flera diskuterat fram i regionala rovdjursrådet.

Rovdjursstammen beräknas efter antalet lyckade föryngringar eftersom det är lättare att hålla koll på om det fötts ungar än att veta om varje enskilt djur. Planen föreslår inge föryngring för varg; 20-30 för lodjur; 26 för järv; 75 för kungsörn och slutligen 20-60 för björn där 60 föryngringar ungefär motsvarar 600 björnar i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".