Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvinno- och barnsjukhus för 775 miljoner

Publicerat onsdag 5 april 2006 kl 17.47

Eniga politiker röstade för en ny del av universitetssjukhuset med kvinnoklinik, barnsjukvård och onkologi. Men de borgerliga partierna är kritiska till hur projektet genomförts. Det blev kanske dyrare än nödvändigt...

775 miljoner kronor kommer universitetsjukhusets nya lokaler för barn, kvinnosjukvård och onkologi i Umeå att få kosta. Landstingsfullmäktige beslutade om investeringen idag.

Att det är en angelägen satsning var alla politiker överens om men, den borgeliga alliansen ville i ett särskilt yttrande peka på tveksamheter i själva hanteringen av ärendet.

Fler alternativ borde ha funnits, anser bland andra Kerstin Nilsson, centerpartiet.

Problemet är att nu när landstinget beslutar om en kostnadsram som omintetgör konkurrens om bygget. Alla som lämnar anbud vet vad det får kosta. Hade anbud infordrats på ritningarna skulle bygget kanske ha kunnat landa på 500 miljoner i stället för 775, kommenterar Kerstin Nilsson, c, i en intervju med P4 Västerbotten.

Men trots den bogeliga alliansens särskilda yttrande så säger alla partier JA till att barn- och framförallt kvinnosjukvården får ett helt nytt hus där också onkologin, dvs cancervården, ska rymmas.

Kostnaden för det hela landar enligt landstingstyrelsens ordförande Levi Bergström på 775 miljoner kr. Men Kerstin Nilsson (c) och även Pontus Lingdren (s) undrade om inte landstinget med den nya organisationen och besparingar gjort sig av med nödvändig kompetens när det gäller investeringar av den här storleken.

Kerstin Nilsson frågar sig om inte landstinget istället ska nu borde köpa in den kompetensen i samband med så här stora projekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".