Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Malå missar arbeten pga lokalbrist

Publicerat onsdag 19 april 2006 kl 09.03

I Malå är frågan om och när det ska byggas industrihus en viktig sak. Där utmanar partiet Malålistan ledande socialdemokraterna med krav på snabbare beslut - och pengar. För arbetstillfällen går förlorade under väntan, enligt Malålistan.

I dag (onsdag) fortsätter P4 Västerbotten valturnén i Malå - hör mer i P4 Direkt mellan 15 och 16.30.

Malå missar arbetstillfällen på grund av att kommunen inte kan erbjuda lokaler. Det menar representanter för Malålistan som kräver att industrihuset ska byggas så snart som möjligt.
- Vi vet att det har funnits intresse från företag att komma hit till Malå och etablera sig och att de inte kunnat göra det för att det saknats lokaler, och det tycker vi är bedrövligt, säger Berit Sandström, vice ordförande i Malålistan.

Om ett lite större tillverkningsföretag skulle vilja etablera sig i Malå i dag så har kommunen inga lediga industrilokaler att hyra ut. Det har länge planerats för ett industrihus på 2200 kvadratmeter som beräknas kosta 18 miljoner att bygga. Av det kan kommunen få upp till 30 procent i regionalt investeringsstöd.

Nuteks regler avskräcker s-ledning
Kommunledningen har inte kommit till skott under mandatperioden och en ansökan om statliga bidrag har dragits tillbaka. Enligt kommunalrådet och socialdemokraten Hasse Larsson berodde det på tveksamheter inför Nuteks krav att två företag ska vara kontrakterade, och att hyrorna ska vara marknadsmässiga. Nu har kommunledningen bestämt sig för att skicka in en ny ansökan men samtidigt försöka förhandla med Nutek om vilkoren.
- Vi har själv haft kontakt med Nutek och diskuterat de här frågorna, för det här är oerhört hämmande för inlandet om man fortsättningsvis ska ha den här typen av regelverk, säger socialdemokratiska kommunalrådet Hasse Larsson.

Men Malålistan och Berit Sandström tycker inte att kommunen ska vänta på det statliga stödet.
- Vi har väntat på det här industrihuset i flera år, och nu verkar det hamna i ytterligare en långbänk i väntan på bidrag. Och vi tycker att ett industrihus måste byggas nu, man kanske inte kan invänta bidragen utan man får hitta medel på annat håll, säger Berit Sandström, Malålistan.

Reporter Magnus Bergner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".