Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten

Rennäringen drabbades hårt av Tjernobyl

Publicerat måndag 24 april 2006 kl 10.50

Tjernobylolyckan för 20 år sedan drabbade rennäringen hårt. Under det första året kasserades 78 procent av allt renkött eftersom det innehöll för mycket cesium. Nu har näringen återhämtat sig, men det har inte skett utan uppoffringar.

– Vi har fått ta itu med nya saker. Att utfodra slaktrenar på vintern i två månader fanns inte i våra tankar före 1986. Men det lär vi få leva med under vår livstid i alla fall, säger Åsa Baer som är renägare från Vilhelmina södra sameby.

Renlaven, renarnas vinterföda, drar lätt åt sig föroreningar från luften. Detta plus att det radioaktiva nedfallet var stort just i Norrland medförde att rennäringen blev hårt drabbad. Renköttet fick dåligt rykte och priserna sjönk.

Stödutfodring
Genom att stödutfodra, det vill säga att ge renarna annan föda än renlav, så har man minskat cesiumhalten i renarna ganska snabbt.

Samebyarna har också tvingats att flytta renslakten. Den sker nu tidigt på hösten innan renarna går över till vinterfödan renlaven.

Första året efter olyckan betalade staten ut 117 miljoner kronor till stödutfodring och kontroller. De senaste åren har stödet legat på omkring tio miljoner kronor per år.

Låga cesiumvärden idag
I ett längre perspektiv blev ändå cesiumhalten i renkött ett mindre problem än vad många befarade. Det framgår av en rapport publicerad av Statens strålskyddsinstitut.

Idag har de flesta slaktade renar cesiumvärden som ligger långt under gränsvärdet. För renägarna är det knappast Tjernobylkatastrofens följder som är det stora problemet, utan snarare rättstvisterna om var de har rätt att utöva vinterbete.

Peter Öberg, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".