Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

20 år sen det radioaktiva nedfallet från Tjernobyl

Publicerat tisdag 25 april 2006 kl 06.39

Minnena och konsekvenserna lever kvar efter kärnkraftsolyckan också i Västerbottens län. För rennäringen är det radioaktiva cesiumet ständigt aktuellt.

Det radioaktiva nedfallet finns kvar i länet, men har dämpats 20 år efter Tjernobyl-katastrofen. Halten av radioaktivt cesium i fisk ligger nu nästan jämt under gränsvärdet för att vara tjänligt att äta. Älgkött mäts knappt längre. Det är bara i renkött cesium fortfarande är ett stort problem.

I Manjaur, Vindelns kommun, där Tage Sandstöm bor har gäddorna blivit ätbara igen. I maj 1987, ett år efter katastrofen, mättes en gädda i Manjaur till 2800 becquerel per kilo. För fem år sedan testades tre gäddor från sjön igen. Då hade de mellan 280 och 580 becquerel.

Det var klart under otjänlighetsgränsvärdet 1500 becquerel. Värdena är på väg ner under 300 becquerel, då fisk kan ätas i normal omfattning, enligt Livsmedelsverkets normer.

När det gäller älgkött är det nästa ingen som tänker på cesium längre men annat var det hösten 1986. Då cesiumtestades allt kött och jaktlaget följde resultaten i detalj, berättar Tage Sandström.

- Halterna i köttet följde samma mönster på kartorna som spridningen av nedfallet och en älg fälld uppe på Tallberget hade mer cesium än de vi sköt på andra håll, berättar Tage Sandström.

Men den största stöten har rennäringen fått ta. Renarna måste alltjämt utfodras i två månader inför slakten för att få ner cesiumhalten.

Vilhelmina södra sameby fick kassera tusentals renkroppar, men klarade det och nu har samebyn lärt sig leva med cesium i markerna, säger renskötaren Laila Derga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".