Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Renbetesrätten kanske kommer till Hovrätten

Publicerat tisdag 9 maj 2006 kl 07.53

Förberedelser pågår för en ny rättegång om rätten till renbete i Nordmalingstrakten.

Nordmalingsmålet går vidare mot förhandling i Hovrätten.

Tvisten om renbete i Nordmalingstrakten var ett av de största mål som avgjorts i Umeå tingsrätt. 123 markägare hävdade att renbetesrätt inte fanns i området.

Men i tingsrättsdomen fick renägarna i samebyarna Ubmeje Tjeälddie, Ran och Vapsten sin rätt till renbete fastslagen.

När tiden för att överklaga gick ut, fanns det inte ett utan två överklaganden. 14 av markägarna har bytt advokater, och har inkommit med ett eget överklagande.

Nu väntar Hovrätten på att samebyarna skall svara på de överklaganden som kommit in. Hovrätten räknar med att ha tagit ställning till innehållet i de båda överklaganden innan semestern, säger hovrättsråd Bertil Eriksson.

Man får i princip inte tillföra nya bevis i ett mål när det prövas i en högre instans. Därför kommer renägarna att avfärda de nya advokaternas överklagande säger Camilla Wikland, en av renägarnas advokater till P4 Västerbotten. Renägarna anser att markägarna tillför ny bevisning om bland annat skatteland.

Hovrättsrådet Bertil Eriksson hoppas att målets parter kan samlas före semester till en muntlig förberedelse. Det är inte vanligt i hovrätten.

Han vill att partena kommer överens om vilken bevisning från tingsrätten som man inte behöver ta om i Hovrätten, för att kunna förkorta förhandlingarna. De kommer ändå att bli långa, tror han.

Det är troligt att förhandlingarna i Hovrätten inte börjar förrän i början av nästa år, 2007. I slutet av juni räknar Bertil Eriksson med att meddela när hovrättsförhandlingarna i Nordmalings-målet kan inledas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".