Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Etniska mångfalden granskas på valsedlarna i länet

Publicerat måndag 29 maj 2006 kl 08.54

Sveriges Radio P4 Västerbotten har mångfaldsgranskat valsedlarna i länet. Vi har frågat de sju riksdagspartierna hur många kandidater på deras valsedlar som är födda utanför Norden. Skillnaden mellan partierna är stor.

I antal vinner socialdemokraterna med 16 i hela länet, varav 11 i Umeå, sedan följer folkpartiet med 13 i länet, 7 av dem på umeålistan, kristdemokraterna 11, vänsterpartiet och centerpartiet 8 vardera, miljöpartiet 3, alla i Umeå och sist moderaterna med 2, ingen i Umeå.

Om man i stället tittar på procent-andelen födda utanför Norden så toppar miljöpartiet med 6,7 procent. Vänsterpartiet kommer två med 4,6 procent, följt av folkpartiet och kristdemokraterna, 4,3 procent. Därefter socialdemokraterna som har 577 namn totalt på listorna i länet, 2,8 procent. Sedan centerpartiet 1,9 procent och sist moderaterna med 1,1 procent. Andelen utrikesfödda i länets befolkning är cirka 7 procent.

Tittar man sen på på placeringarna, ser man följande: vänsterpartiet i topp med en förstaplacering för Tamara Spiric i Umeå, sedan följer centerpartiet med polenfödda Heléna Lindahls andraplacering i Skellefteå. Folkpartiet, miljöpartiet och moderaterna kommer sedan med varsin fjärdeplacering. Folkpartiets Sanja Tadic i Vilhelmina, miljöpartiets Alireza Mosahafi i Umeå och moderaternas Gunter Hoffman i Vännäs. Kristdemokraterna har Janet French på en sjätteplacering i Vilhelmina. Sist kommer socialdemokraterna med Bassam Achour på en niondeplacering i Umeå.

Siffrorna är än så länge preliminära och ska inte ses som exakta. Alla partier har inte slutredovisat i alla kommuner.

Reporter Stefan Ljung

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".