Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler funktionshindre och äldre bland arbetssökande

Publicerat tisdag 30 maj 2006 kl 14.50

De medelålders och äldre har svårt att hävda sig i jobbsökandet, och det blir fler och fler funktionshindrade som är inskrivna på arbetsförmedlingen. Nu hoppas länsarbetsdirektör Lena Jatko att de offentliga arbetsgivarna ska välja de äldre arbetssökande till plusjobben.

Under följd av år har det satsats hårt på att få ner ungdomsarbetslösheten, och det ger också resultat. Ungdomarna kommer ut på arbetsmarknaden, får sysselsättning, i större utsträckning nu.

Någon särskild satsning på äldre har det inte gjorts de senaste åren.
– Nej, det har det inte varit, inte på det sättet, säger Lena Jatko, länsarbetsdirektör i Västerbottens län, som hoppas på plusjobben som riktar sig till de som varit arbetslösa länge och de är många gånger äldre.

Alla pengar som avsatts till plusjobb kommer inte att användas, utan en del får skickas tillbaka. Det har gått trögt med tillsättningen av plusjobbarna, som ska få jobb i stat, kommun och landsting, under två år medan arbetsgivarna får bidrag till lönen. Den som är mellan 60 och 65 kan få plusjobb mer än två år, fram till pension.

I den arbetssökande skaran finns inte bara fler äldre, där finns också fler funktionshindrade. Det beror delvis på att funktionhindren kommer med åldern, delvis på de tidigare sjukskrivna, som rehabiliterats och nu är arbetssökande, säger Lena Jatko.

– Det vi jobbar mycket med är samverkan med försäkringskassan till exempel. Vi har många stöd som är för funktionshindrade och det ser vi som ett bra hjälpmedel, där vi kan gå in och stötta med lönen under en tid för att få det här arbetet till stånd.

Reporter Lillemor Strömberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".