Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Partier fiskar röster på festivaler

Publicerat tisdag 6 juni 2006 kl 12.40

De politiska partierna trängs bland unga festivalbesökare i sommar. Men frågan är om partierna vinner så mycket på att jaga svårflirtade, ombytliga, unga väljare.

I mitten av juni har vänsterpartiets verkställande utskott möte i Hultsfred. Då pågår Hultsfredsfestivalen med 25 000 besökare, de flesta unga.

Men partiet blir inte ensamt bland festivaltälten. I år är intresset från partierna och deras ungdomsförbund större än annars. Än så länge är det klart att Grön Ungdom, SSU och Liberala ungdomsförbundet (LUF) kommer, och diskussioner förs fortfarande med några till.

Barnfamiljer
– Det är förstås en bra målgrupp för partierna, med många förstagångsväljare, säger Therese Elofson, marknadschef för Hultsfredsfestivalen.

Någon månad senare kommer samtliga ungdomsförbund att vara på plats på Arvikafestivalen. Än är inte programmet spikat, men diskussioner pågår om annorlunda debattformer, till exempel debattboxning. För det håller inte med vanliga debatter om festivalpubliken ska stå kvar och lyssna, resonerar arrangörerna.

I höstens val kan 430 000 personer rösta för första gången. Det är en stor grupp, men de utgör ändå bara drygt 6 procent av alla väljare.
– Att göra särskilda satsningar på förstagångsväljare är ganska meningslöst, säger Henrik Oscarsson, statsvetare på Göteborgs universitet.
– Det är mycket viktigare att nå barnfamiljerna, till exempel. De utgör 36 procent av väljarna och går dessutom och röstar i högre grad än unga väljare.

Tufft
Statistiken visar att det är svårare att locka en förstagångsväljare till valurnorna än en äldre väljare. Och även om de unga går och röstar kan partierna inte räkna med någon trohet från deras sida. Fyra av tio förstagångsväljare byter parti i nästa val. Lätt vunnet, lätt förgånget, säger Henrik Oscarsson om de unga väljarna.

Men det är ändå positivt att partierna finns på festivalerna, tycker han. De bidrar med information och kan väcka intresse för politiska frågor. Och han avundas inte de partimedarbetare som ska dit.
– Det är tufft att ställa sig på Hultsfredsfestivalen. Det är inte så hippt att vara politiker, konstaterar han.

Maria Davidsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".