Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Föräldrar i Vännäs upprörda över flyttning av barn

Publicerat onsdag 21 juni 2006 kl 15.19

Vännäs kommuns beslut att öppna två nya avdelningar för de barn som vistas femton timmar per vecka i kommunens förskolor är inte populärt bland flera av de föräldrar som berörs. Deras barn måste då flytta från de avdelningar där de finns nu.

En av föräldrarna som ifrågasätter beslutet är Eva Solbacken, vars femåriga dotter mister platsen på sin ordinarie förskoleavdelning,. Hon skall att omplaceras på en ny avdelning med ny personal och nya kompisar. Det är en flyttning som Eva Solbacken inte vill utsätta sin dotter för, eftersom hon tror att det kan förvärra dotterns talproblem.

- Skulle jag göra det skulle hon sluta prata. Jag sökte om att få behålla platsen, med intyg från logopeden och BVC som bekräftar hennes diagnos och att hon är under utredning. Men kommunen har ansett att det inte är tillräckligt allvarligt, säger Eva Solbacken.

Barn med särskilda problem skulle få stanna kvar på den gamla förskoleavdelningen. I det brev som kom till Skolverket från Vännäs kommun igår försäkrar kommunen att barn med särskilda behov samt barn till arbetslösa inte ska behöva flytta till de nya avdelningarna som ska var öppna enbart för de barn som vistas femton timmar per vecka på förskoleavdelning.

Men i fallet med Eva Solbackens dotter så gör kommunen bedömningen att flickans problem med talet inte kommer att påverkas om hon byter avdelning, detta efter att ha varit i kontakt med de som skrivit intygen och personalen på nuvarande förskoleavdelning.

Om Vännäs kommun står fast vid sitt beslut finns bara en lösning, enligt Eva Solbacken och det är att ge upp sin dotters plats i den kommunala barnomsorgen. Hon tycker att kommunen i sitt arbete med att få bukt med barnomsorgskön borde tittat på fler lokaler, och inte flytta på femtontimmarsbarnen.

- Och att låta de nya barnen, som inte kommer från annan verksamhet inom barnomsorgen, få börja på en tillfällig avdelning i stället för att rycka upp de barn som redan har en plats, som har halva sitt liv på dagis, säger Eva Solbacken, förälder i Vännäs.

Reporter AnnaLena Forsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".