Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor framtidstro hos Vilhelminaungdomar

Publicerat onsdag 5 juli 2006 kl 10.57

Vilhelminas ungdomar har stor framtidstro, enligt en enkätundersökning som gjorts i Vilhelmina bland drygt 850 ungdomar från 13 till 25 år gamla.

Undersökningen kallas LUPP och görs i landets alla kommuner på initiativ av statliga Ungdomsstyrelsen. I Vilhelmina skall undersökningen vara en del av underlaget för ett ungdomspolitiskt handlingsprogram.

Frågorna som de 862 Vilhelminaungdomarna besvarat handlar om många aspekter av tillvaron: Skola, fritid, jobb, fritid, trygghet.

Och trygga anser sig en majoritet vara, enligt Vilhelmina kommun som gått igenom enkätsvaren. Och framtidstron är stark.

Samtidigt är 40 av Vilhelminaborna mellan 18 och 25 år utan jobb eller i arbetsmarknadsåtgärd medan en lika stor andel hade hel- eller deltidsjobb. 20 procent av 19-25-åringarna i Vilhelmina studerade enligt svaren i undersökningen. Bland 19-25-åringarna rapporterade 50 procent att de under det senaste året hade haft någon form av bidrag från stat eller kommun.

Över hälften av skolungdomarna på högstadium och gymnasium vill vara med och påverka skolan, men betydligt färre anser att det har möjlighet att göra det.

Framtidstron ja - omkring hälften av de tillfrågade kan tänka sig att bli egenföretagare i framtiden. Men när det gällde politiskt intresse var siffrorna lägre: 10 procent av högstadieeleverna, 15 procent av gymnasieelverna och 33 procent av 19 -25-åringarna ansåg sig vara mycket intresserade av politik.

Detta alltså enligt den enkätundersökning som gjorts i Vilhelmina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".