Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många vill byta till fjärrvärme

Publicerat onsdag 16 augusti 2006 kl 06.12

Länsstyrelsen har fått mycket jobb i och med ansökningarna till det statliga stödet för byte från direktverkande el och oljeuppvärmning i hus. Just i norr är det fler som ansöker, det hör delvis ihop med låga priser på fjärrvärme.

Stödet har funnits sedan årsskiftet och i Västerbottens län har många sökt bidraget och visat intresse.

– Det har kommit in ungefär 930 ansökningar från direktverkande el och 270 från oljeuppvärmning. Så det har varit stort i Västerbotten, säger Thomas Edström, handläggare på länsstyrelsen.

Trycket har varit så stort att länsstyrelsen inte hunnit med alla ansökningar än. De flesta i länet vill byta ut den direktverkande elen. Av 928 ansökningar har 620 fått det beviljat. Enligt Edström är det få som får avslag, i Västerbotten är det bara 20-30 som inte fått bidraget.

De allra flesta vill byta till fjärrvärme. Man kan också få stöd för biobränsle och värmepump, men de stöden är inte lika fördelaktiga.

Bidraget för fjärrvärme ligger på 30 procent av alla kostnader i och med bytet, förutom på anslutningsavgiften. För en stor till medelstor villa kan kostnaden exempelvis vara 100 000 vilket ger ett stöd på 30 000, som också är maxbeloppet.

I norr vill många ha fjärrvärme
Thomas Edström säger att man kan tjäna en hel del på att byta ut den direktverkande el, eftersom elen är dyr i dag och fjärrvärmen betydligt billigare, speciellt i de norra delarna av Sverige. Det byggs ut fjärrvärme i många bostadsområden här. Därför tror Edström att fler ansöker här uppe.

Bara Norrbotten har fler ansökningar än Västerbotten för att byta från diredktverkande el.

– Det tror jag har att göra med att de har ännu billigare fjärrvärme. De har några öre billigare per kilowattimme. Och det har att göra med att de använder spillvärme från gruvindustrin, LKAB och SSAB till exempel, säger Edström.

Däremot är stödet för att byta ut olja vanligare i södra Sverige.

Reporter Johanna Hellsten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".