Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stöld, säger If Metallombudsman om alliansförslag

Publicerat tisdag 29 augusti 2006 kl 09.34

Högeralliansen förslag om sänkta arbetsgivaravgifter är stöld av löntagarnas pengar. Det hävdar Per-Erik Johansson ombudsman i IF metall och menar att de sociala avgifterna är pengar som löntagarna en gång har avstått från att ta ut i löneförhöjningar.
– Vi har en avtalsrörelse som ligger framför oss, och är det så att vi går in i ett sånt systemskifte på svenska arbetsmarknaden då kommer det givetvis att innebära kompensationskrav.

Den borgerliga alliansen vill bland annat slopa delar av de sociala avgifterna vid nyanställningar i näringslivet. De vill helt ta bort avgifterna för folk som gått arbetslösa eller sjukskrivna mer än ett år.

– Det är enkelt uttryckt faktiskt stöld, säger Per-Erik Johansson, ombudsman på If Metall i Umeå, som dömer ut förslaget.

– Man pratar ju också om att man vill permanent sänka nivån på arbetsgivaravgiften, eller socialförsäkringsavgifterna och jag kan inte dra någon annan slutsats än att man vill underminera systemet.

Per-Erik Johansson säger att de sociala avgifterna som idag är cirka 32 procent på lönesumman är pengar som löntagarna avstått från att ta ut i löneförhöjningar. Dessa avgifter finansierar bland annat sjuk- och arbetskadeförsäkring och föräldraförsäkringen, men framförallt går 18 procent av avgiften till att betala pensionen.

Argumentet från alliansen att sänkta avgifter skulle ge fler jobb tror inte Per-Erik Johansson på.

– Vi har haft erfarenheter tidigare när det gäller sänkta arbetsgivaravgifter inte minst i Norrlands inland det har inte alls gett de effekterna, och det är så vitt jag kan förstå forskarna ganska eniga om att det här är en ganska verkningslös åtgärd.

Krav på kompensation
Om alliansen skulle få igenom sina förslag om sänkta arbetsgivaravgifter kommer fackföreningarna att reagera.

– Vi har en avtalsrörelse som ligger framför oss, och är det så att vi går in i ett sånt systemskifte på svenska arbetsmarknaden då kommer det givetvis att innebära kompensationskrav, säger Per-Erik Johansson, ombudsman i If Metall i Umeå.

– En besynnerlig ståndpunkt, säger moderaten Mikael Odenberg om If metalls utspel att sänkta arbetsgivaravgifter är stöld av löntagarnas pengar. Hör mer av Odenberg i våra lokala nyheter under dagen.

Reporter Lennart Odhström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".