Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hushållstjänster i arbetsrättens utkanter

Publicerat torsdag 31 augusti 2006 kl 10.43

Att arbeta i någon annans hushåll är att befinna sig i arbetsmarknadens utkanter med osäkra anställnings- och arbetsvillkor. Det skriver Catharina Calleman, universitetslektor vid juridiska institutionen vid Umeå universitet, i en rapport publicerad av Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU).

Ingen vet säkert hur många som i dag har betalt arbete i privata hushåll. Men undersökningar från 2005 och 2004 visar att omfattningen inte är obetydligt och att den förefaller öka. I undersökningen som genomfördes 2005 av Demoskop på uppdrag av Skatteverket uppgav sex procent av de tillfrågade att de köpt hushållstjänster svart.

I arbetsrätten har arbete i någon annans hushåll alltid särbehandlats, konstaterar Calleman. Den nu gällande regleringen av sådant arbete skiljer sig från arbetsrätten för resten av arbetsmarknaden på flera viktiga punkter.

Arbetsgivaren har till exempel inte någon skyldighet att ge skriftlig information om anställningsvillkoren, arbetstiden kan vara längre än för annat arbete och detsamma gäller för den tillåtna övertiden.

Dessutom kan den som arbetar i ett privat hushåll sägas upp utan att något skäl behöver anges. På resten av arbetsmarknaden krävs saklig grund för uppsägning.

Det finns varken fackliga organisationer eller kollektivavtal och anställningsförhållandena i olika hushåll kan variera mycket kraftigt.

Det får också anses helt osannolikt att en anställd i ett hushåll på egen hand kontaktar en advokat eller vänder sig till domstol för att kräva sin rätt av sin arbetsgivare. Allrahelst som den som städar, diskar eller passar barn i någon annans hushåll i de flesta fall är en utländsk person, konstaterar Calleman.

Maria Victorin/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".