Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pagrotsky vill se över högskoleprovet

Publicerat onsdag 6 september 2006 kl 07.47

Trägen vinner, när det gäller högskoleprovet. De som skriver provet flera gånger får oftast bättre resultat. Det visar en forskarrapport från Umeå universitet. Ett problem är dock att den möjligheten inte utnyttjas jämlikt. Det är vanligare att män och de med välutbildade föräldrar skriver flera gånger. Därför vill utbildningsminister Leif Pagrotsky göra en ”rejäl genomgång” av formerna för högskoleprovet.

Högskoleprovet är en bra mätning av studieförmågan. Det gäller även dem som skriver provet vid fler tillfällen, och därmed oftast höjer sin poäng. Det är ingen slump - dels har provskrivarna lärt sig hur de ska tackla frågebatteriet, dels har de skaffat sig mer utbildning sedan förra provtillfället, enligt en sammanfattande analys gjord vid Umeå universitet, där också högskoleprovet utformas.
– Du utvecklar dig själv och får därför ett bättre resultat, konstaterar professor Widar Henriksson som skrivit rapporten med universitetslektor Birgitta Törnkvist.

Risktagande män
Men alla ger sig inte på högskoleprovet igen - män skriver provet fler gånger än kvinnor, och de med välutbildade föräldrar är mer benägna att pröva igen än de från arbetarhem. Däri ligger en snedvridning - provmöjligheten utnyttjas inte jämlikt.
– Det finns en social skillnad. Men om man kunde få dem som inte upprepar provet att göra det skulle vi få mindre skillnader, säger Widar Henriksson.

Enligt honom är lösningen knappast att begränsa provtillfället till ett.
– När ska man då göra det? Då kommer andra otillbörliga faktorer in. En faktor vi känner väl till är att kvinnor är mer försiktiga medan män är mer risktagande, säger Widar Henriksson.

Genomgång
Utbildningsminister Leif Pagrotsky ser allvarligt på forskarrapporten eftersom den visar på en snedrekrytering. -Därför är jag beredd att göra en rejäl genomgång av denna fråga och se hur vi kan utveckla högskoleprovet och användningen av det, säger han.

Exakt vad genomgången kan leda till vet han inte, men tycker att det är rimligt att provet får göras mer än en gång.
– Jag vill inte gå så långt att om man har en dålig dag den dag man gör provet är det kört för all framtid. Det handlar om att vidareutveckla ett system som jag gillar, säger Pagrotsky.

Ett annat sätt att förbättra sina chanser till en studieplats är att läsa upp betygen på komvux. Men enligt Umeåforskarnas rapport ger dessa betyg inte lika bra skattning av studieförmågan som resultaten av upprepade högskoleprov. Och från 2010, då nya regler träder i kraft, minskar utrymmet för att ta sig in på högskolan med hjälp av betyg som höjts på komvux.

Anna Lena Wallström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".