Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lägre ålderspension med borgerliga alliansen

Publicerat fredag 15 september 2006 kl 06.46

De som har sjukersättning, det som förut kallades förtidspension, kommer att få lägre ålderspension om den borgerliga alliansen vinner valet. Det säger Håkan Svärdman välfärdsanalytiker på försäkringsbolaget Folksam.

Förslaget från alliansen innebär att endast 80 procent av den inkomst som förtidspensionen beräknas på skall vara pensionsgrundande. Det innebär att den som har inkomstbaserad förtidspension kommer att få lägre ålderspension.

Försäkringskassan har i sina beräkningar för det orange kuvertet som alla får varje år med uppgifter om pension ett exempel på en person som kallas Matti. Han är född 1976 och har en månadslön på 20.000 kronor. Håkan Svärdman har räknat att om Matti får sjukersättning nu och fram till sin pensionering förlorar han 2.500 kronor i månaden i ålderspension med en sänkning av beräkningsunderlaget ner till 80 procent.

I dag är det hundra procent av den beräknade inkomsten som är pensionsgrundande och det skulle ge Matti 9.600 kronor i ålderspension. Med alliansens förslag skulle Matti bara lägsta möjliga pension, garantipension som idag är 7.040 kronor.  För en 55-åring med sjukersättning skulle ålderspensionen sänkas med en tusenlapp i månaden med alliansens förslag enligt Håkan Svärdman.

Eftersom majoriteten av de som har sjukersättning är kvinnor är det dem som drabbas hårdast säger Ulf Björk försäkringshandläggare på IF Metall i Umeå. Det är många kvinnor inom LO som på grund av utslitning tvingas till sjukersättning.

På moderaternas riksdagskansli säger socialförsäkringsexperten Gabriella Norén att enligt deras beräkningar blir skillnaden för Matti inte 2.500 kronor utan bara cirka 1.850 kronor mindre i månaden. Men tanken med alliansens förslag är att de som har sjukersättning på olika sätt ska hjälpas att få ett arbete på hel- eller deltid. Det handlar bland annat om att slopa arbetsgivaravgifterna och ge olika riktade bidrag till den som anställer folk med sjukersättning. Om en person kan arbeta till en del så kommer de inte att förlora på alliansen förslag säger Gabriella Norén. Enligt alliansens beräkningar skulle deras förslag sänka kostnaderna med 2,6 miljarder kronor om året.

Håkan Svärdman på Folksam ifrågasätter om den summan blir verklighet. För om fler personer bara får garantipension i framtiden kommer många att behöva få bostadstillägg och det kommer att ge ökade kostnader för samhället menar Håkan Svärdman.

Reporter Lennart Odhström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".