Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vindkraft splittrar bybor

Publicerat tisdag 10 oktober 2006 kl 15.30

Nordmalings vindkraft är uppe i Miljööverdomstolen, sedan den första omgången i tingsrätten avfördes p.g.a. bristande samråd.

Idag fortsätter förhandlingarna i miljödomstolen angående en eventuell vindkraftspark på Gabrielsberget i Nordmaling. Planen är att bygga 40 vindsnurror och den delar byborna i två läger. Tveksamhet för för stora ingrepp för vissa, optimism för andra.

- Det känns väldigt otäckt, särskilt med tanke på våra barn och unga som ska växa upp och ha de här framför ögonen. Och det går aldrig att restaurera, säger Berith Engström i Mo som påpekar att hon är inte emot vindkraften i sig utan det stora antalet verk.

Det är företaget Svevind AB som vill bygga vindkraftsparken på Gabrielsberget. Och för andra gången hålls förhandlingar i miljödomstolen. Förra gången blev ärendet avvisat eftersom företaget inte samrått med övriga berörda på ett riktigt sätt.

För att frakta upp och ställa de 150 meter höga vindsnurrorna på plats kommer vägar att byggas , och ledningar kommer att sättas upp i skogen så att elen kan fraktas från verken.

Det är ett av skälen till att många markägare ser negativa följder av vindkraftverken. Stina Wedman, hemmansägare, är övertygad om att de negativa konsekvenserna blir stora.

- Naturen blir förstörd, det blir ingenting kvar, säger hon.

Markägaren Berth Hägglund håller med om att det blir en viss påverkan på naturen och boendemiljön, men inte mer än E4:an och Botniabanan tror han. Hägglund är positiv till vindsnurrorna, känner ingen rädsla och ser det som en plikt.

- Det ligger i allas intresse att vi har en säker och miljövänlig energiproduktion. Det som är bra med vindkraften är att den förstör så lite. Vinden är lika ren och fin efter att den har passerat vindkraftsnurrorna.

Stina Wedman tycker också att ”grön energi” är bra i stort. Men hon tror inte att elen som kan komma att produceras i vindkraftverken på Gabrielsberget gagnar byborna, då den ska ut på den nord-tyska elmarknaden. Utan att produktionen bara förstör deras närmiljö.

Reporter: JOHANNA HELLSTEN

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".