Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kräver symboliskt skadestånd av hyresgäster

Publicerat onsdag 11 oktober 2006 kl 15.47

En av Umeås mest omskrivna och omtalade hyresvärdar har stämt Hyresgästföreningen för förtal.

En långvarig tvist mellan hyresvärden Edgar Sjölund och Hyresgästföreningen region Norrland avhandlas nu i Umeå tingsrätt. Sjölund begär symboliskt skadestånd med hänvisning till föreningens agerande. Hyresgästföreningen bestrider hans yrkanden.

Det började med en hyresförhandling för en lägenhet i Holmsund 1996, och motstridiga uppgifter om hur uppgifter om lägenhetsstorlek och hyra ändrats under ärendets gång.

Hyresvärden Edgar Sjölund yrkar på att tingsrätten ska uttala att Hyresgästföreningen förfalskat handlingar i målet och begär ett symboliskt skadestånd på 1 krona.

Hyresgästföreningen bestrider det, och svarar att korrigeringarna angående lägenheten gjordes gemensamt av Hyresgästföreningen och Sveriges fastighetsägarförening.

Det finns redan en omfattande skriftväxling, och i går, måndag, hölls muntliga förberedande förhandlingar i tingsrätten. Efter protokollet skrivits får parterna yttra sig över det, sedan kan det bli ytterligare skriftväxling innan antingen parterna förlikas eller målet går till huvudförhandling i rätten.

Edgar Sjölund anser sig ha blivit misstänkliggjord i media, och att Hyresgästföreningen bidragit till detta bland annat genom att tidningen Vår bostad utsett honom till ”sämsta hyresvärd”. Det har orsakat honom hyresförluster, anser Sjölund.

Föreningen svarar att eventuell skada som uppkommit har inte gjort det genom Hyresgästföreningens vållande eller oaktsamhet. För deras del är skadeståndskravet på en krona underordnat Sjölunds krav att rätten ska FASTSTÄLLA att en förfalskning skett.

Hyresgästföreningen vill dessutom att målet inte ska handläggas som ett förenklat tvistemål, utan som ett ordinärt tvistemål. I ett sådant kan den vinnande parten få full ersättning för sina rättegångskostnader, medan beloppet är begränsat vid ett förenklat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".