Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LO vill krympa lönegapet mellan könen

Publicerat söndag 22 oktober 2006 kl 13.41

Några hundralappar i månaden mer till de lågbetalda kvinnorna än till männen. Det är målet för LO i kommande avtalsrörelse.

Tidigare låglönesatsningar i varje område för sig har inte minskat klyftan mellan könen. Nu har förbunden kommit överens om att branscher med många lågavlönade kvinnor ska få mer i den kommande avtalsrörelsen.

Ett räkneexempel: Om kvinnan med en månadslön på 16 000 kronor får en löneökning på 5 procent och mannen som tjänar 20 000 skulle få 3 procent betyder det att att gapet mellan dem minskar med 200 kronor per år.

Minskat gap på sikt
Om facket lyckas hålla ihop leden skulle därmed kvinnorna gå ifrån 86 procent till 94 procent av männens löner fram till 2012.

Utjämning av löner mellan könen har nu hamnat högst på LO:s prioriteringslista och även i viss mån hos tjänstemannafacken. Alla 15 LO-förbund är kanske inte lika förtjusta, men de har i alla fall till sist enats om att branscher med många lågavlönade kvinnor som tjänar mindre än 20 000 kronor ska få mer än männen.

Att jämna ut löneskillnader är inte lätt, det visar historien. I stort sett har ingenting hänt de senaste 20-30 åren. LO-kvinnorna tjänar runt 86 procent av arbetarmännens löner. Men rensat för att könen till stora delar jobbar i olika yrken är den direkta lönediskrimineringen för LO:s medlemmar enbart två procent. Men det är inte där som krutet ska läggas, enligt LO:s avtalssekreterare Erland Olauson.

Kvinnopott
Problemet är de stora löneskillnaderna mellan olika branscher/yrkesområden och det är där LO har makt och också tänker sätta in stöten. Att enbart höja de lägsta lönerna eller att göra låglönesatsningar har inte räckt på långa vägar, konstaterar Olauson.

Men med en särskild kvinnosatsning ovanpå de övriga låglönesatsningarna, en kvinnopott som LO kallar det, på kanske ett par hundralappar mer i månaden i påslag än arbetarmännen skulle få en mer märkbar effekt. Enligt LO:s teoretiska modell, baserad på en rapport som LO tagit fram inför avtalsrörelsen, skulle årliga sådana påslag lyfta kvinnornas andel av männens löner från i genomsnitt cirka 87 till 94 procent fram till 2012:
– Då blir det en helt annan kraft, säger Olauson.

Modellen bygger på att satsningen går till enbart kvinnor. Det LO:s förbund har skrivit under på gäller dock bara att de kvinnodominerade lågbetalda branscherna ska få mer än andra förbund. Även lågbetalda män kan få åka med på vagnen. Men om det enskilda fackförbundet senare väljer att lägga mer pengar på de mer välbetalda männen kan de inte räkna med att få något stridsstöd från LO gemensamt, enligt Erland Olauson.

Männen får mindre
Under den senaste treårsperioden (2004-2006) har en arbetare i genomsnitt fått ut 2,5-3 procent i årliga lönepåslag, enligt LO:s beräkningar. Men inför kommande period ska LO ha mer. De högsta företagsvinsterna på 25 år, stigande inflation och fortsatta krav på reallöneökningar gör att förutsättningarna ser annorlunda ut:
– Klart att det blir högre än förra gången, säger Olauson.

Det skulle i sådana fall, med en särskild kvinnosatsning, kunna ge de lågbetalda kvinnorna runt 5 procent eller mer i påslag. Det bygger på att männen får hålla igen och få mindre. Det skulle kunna ge en kvinna med en månadslön på 16 000 kronor i månaden ett påslag på runt 800 kronor medan en man som tjänar 20 000 skulle få 3 procent eller 600 kronor i påslag, enligt ett räkneexempel.

Det förutsätter förstås också att arbetsgivarna är med på vagnen. Men däri ligger LO:s kraft, menar Erland Olauson. Om hela LO står bakom kvinnosatsningen så vet arbetsgivarna att stridstrupperna står enade.

Olle Lindström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".