Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Snabbare besked om skuldsanering

Publicerat torsdag 28 december 2006 kl 06.57

Den första januari 2007 införs en ny lag som ska göra det enklare att söka skuldsanering.

Den största förändringen är att den skuldsatte inte längre ska behöva försöka nå en frivillig uppgörelse med den man är skyldig pengar, utan ansökan ska istället kunna göras direkt till Kronofogden, något som inte varit möjligt tidigare.

Paula i Sundsvall har 62 obetalda P-böter till en kostnad av 65 600 kronor och hon ser positivt på den nya lagen.

Skuldsanering innebär helt enkelt att man under fem år betalar så mycket man kan på sina skulder och sedan skrivs resten av efter det.

- Det skulle betyda en lättnad om jag skulle kunna få bort skulderna på det sättet, säger Paula, som egentligen heter något annat.

För henne är det några saker i lagändringen som direkt skulle innebära en förbättring.

- Om det skulle gå snabbare och lättare och om man kunde få mer hjälp med allt det innebär att söka skuldsanering, säger hon.

På Kronofogdemyndigheten tror man just att fler personer kommer att både få och klara av skuldsanering i samband med ändringarna.

Den nya lagen ger generellt Kronofogdemyndigheten mera makt kring skuldsaneringar, och där räknar man nu med att antalet ansökningar kommer att öka med 25%.

- Vi tror att lagändringen i stort kommer att innebära att gäldenärer kommer att få lättare att klara av sin skuldsanering, däremot blir det inte lättare att få beviljat en skuldsanering för kraven ändras inte, säger Anders Cedergren, jurist på Kronofogdemyndighetens skuldsaneringsteam i Östersund.

Tidigare fick den svårt skuldsatte själv försöka nå en uppgörelse med fordringsägarna och bara tingsrätten kunde besluta om förändringar om någon fordringsägare skulle vägra eller om man skulle behöva ändra något i en påbörjad skuldsanering.

Men nu ligger all makten kring skuldsanering hos kronofogden.

Det är bara att ansöka om det hos Kronofogdemyndigheten, som sen beslutar även om fodringsägarna skulle vara emot en uppgörelse. Även när man behöver göra förändringar i betalningsplanen är det numera Kronofogden som beslutar om omprövningar.

Dessutom får kommunen en större roll i att ge ökat stöd till den skuldsatte, i form av budget- och skuldrådgivare.

Men det fungerar inte att komma med en ekonomi i kaos och tro att kronofogden ska reda ut allting, berättar Anders Cedergren.

- De som har en bra koll på sina skulder idag kan ansäka direkt till kronofogden, men om man inte har så bra koll utan har en massa papper i en kasse så ska man vända sig till kommunens budget- och skuldrådgivare som kan ge en hjälp att skriva en sanäkan och skicka till oss, säger Anders Cedergren.

Och den möjligheten är något Paula tycker verkar extra bra.

- Det skulle betyda så mycket för man känner sig så vilsen med alla ekonomiska frågor och hur man skulle få pengarna att räcka och så, säger hon.

Paula tror inte att hon skulle kunna bli skuldfri utan sanering, och när den nya lagen träder i kraft tänker hon göra ett nytt försök att få skuldsanering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".