Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukvården inte ansvariga för p-piller död

Publicerat måndag 30 september 2002 kl 14.46
Förra sommaren avled en 18-årig flicka från Sundsvall, efter att ha tagit p-piller under några månader. Kvinnan hade diabetes och rökte, och det i kombination med p-piller orsakade blodproppar i lungorna, det skriver socialstyrelsen som utrett dödsfallet.
Kvinnans mor är kritisk mot att flickan fick p-piller, men socialstyrelsen ger inte sjukvården skulden för flickans död. Det var i mars förra året som flickan kom till Ungdomsmottagningen för att få p-piller. Hon hade då lidit av diabetes några år och hade svårt att kontrollera sitt blodsockervärde, enligt socialstyrelsen. Efter en tid med p-piller drabbades flickan av huvudvärk och senare värk i en knäled. Hon sökte vård akut för smärtorna i knät, och läkaren trodde att det berodde på flickans nya sommarjobb som hon var ovan vid. Senare under sommaren reste flickan utomlands. Smärtorna i ryggen blev värre och hennes tillstånd försämrades snabbt. I juli förra året avled hon av blodpropp i lungorna. Socialstyrelsen skriver att det var p-piller i kombination med diabetes och rökning som orsakade flickans död. Och flickans mamma har anmält hälso och sjukvården i Sundsvall för att ha gett flickan p-piller, trots att hon hade diabetes och rökte. Men socialstyrelsen bedömer att sjukvården inte kan klandras för flickans död. Symtomen som flickan hade, ryggsmärtor, huvudvärk och smärtor i ett knä, kan i efterhand sättas i samband med att flickan avled. Men dom var samtidigt mycket svårtolkade när flickan sökte hjälp, skriver socialstyrelsen, som betecknar dödsfallet som "mycket tragiskt".
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".