Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Omkomna i hamnolycka nu identifierade

Publicerat torsdag 24 maj 2007 kl 13.59

De två besättningsmän som omkom på lastfartyget vid SCA:s fabrik i Östrand i går är nu identifierade.

En av de omkomna var fartygets kapten en 36-årig man från Ukraina.

Den andre besättningsmannen som omkom var en 56-årig man från Portugal.

Arbetsmiljöverket och Sjöfartsinspektionen utreder nu vad som hände i samband med olyckan.

Idag har svenska myndigheter tillsammans med fartygsinspektionen från Isle of Man varit ute i hamnen vid Östrandsfabriken för att försöka utreda vad som orsakade två besättningsmäns död igår när de gick ner i ett lastutrymme där det rådde brist på syre.

Lars Hägg berättade från fartyget att han tillsammans med sin kollega från Isle of Man nu går igenom fartyget för att försöka hitta en förklaring.

Hittills har dom inte hittat något som kan förklara varför en besättningsman gick ner i lastutrymmet.

Lars Hägg berättar att det finns skyltar som varnar för att gå ner i lastutrymmena, det fins också mätutrustning ombord som kan mäta syrgashalt i luften - däremot är det oklart om den också kan mäta kväveoxidhalten.

Han berättar att besättningen fortfarande är chockade men att fartyget i natt ska gå vidare till Tunadalshamnen för att lastas.

Imorgon fortsätter Lars Hägg att prata med besättningen och då kommer också bestämmas om fartyget får lämna hamnen.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid-engstedt.edfast@sr.se

Det var fartygets 36-årige kapten från Ukraina och en 56-årig besättningsman från Portugal som omkom vid olyckan i Östrands hamn norr om Sundsvall på onsdagen.

Polisens identifiering är nu klar och de anhöriga underrättade.

Varför en av männen gick ner i lastrummet på det tyska timmerfartyget Fembria vet man däremot inte. I utrymmet var syrehalten endast två procent enligt Räddningstjänsten mätning och mannen blev förmodligen snabbt medvetslös av syrebristen. När han var försvunnen vid lunchtid gick mannens arbetskamrater ut för att leta efter honom. Han upptäcktes liggande nedanför den öppna luckan till lastutrymmet. En av de andra sjömännen klättrade ner för att undsätta sin kamrat men föll då ihop inför de övriga männens åsyn. Båda männen fördes till Sundsvalls sjukhus där man konstaterade att de hade avlidit.

Flera liknande olyckor har tidigare inträffat i svenska hamnar. Den senaste inträffade i december förra året då en 54-årig svensk matros omkom i Skelleftehamn.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".