Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tonårsaborter ökar i länet

Publicerat onsdag 19 september 2001 kl 14.39
Tonårsaborterna ökar i Västernorrland. Därmed går Västernorrland emot trenden för landet som helhet, där tonårsaborterna för första gången på flera år minskar.
Under första halvåret i år gjordes 70 tonårsaborter i Västernorrland - en ökning med 16 procent jämfört med samma period i fjol. Västernorrland har länge legat under genomsnittet då det gäller antal tonårsaborter i landet. Men förra året hände något och det blev en markant ökning som har fortsatt i år. Vad ökningen beror på vet man inte riktigt. År 1996 gick tonårsaborterna upp hastigt på grund av den skrämselrapport om p-piller som släpptes året innan. Men åren därefter sjönk siffran tillbaka till normal nivå i stora delar av landet, däribland Västernorrland. Men nu har det alltså skett en ökning av tonårsaborterna i länet igen. Enligt Klas Hedberg vid Socialstyrelsen finns det ingen riktig förklaring till varför det har hänt. Han tror inte att det beror på en rädsla för p-piller eftersom det har gått så lång tid sedan rapporten 1995. Och sommarens uppmärksamhet kring p-pillrens bieffekter kan inte ha hunnit påverkat årets siffror, säger han.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".