Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvinnor sjukpensioneras - män har råd att gå i förtid

Publicerat torsdag 1 november 2007 kl 07.04

Kvinnor slits ut och sjukpensioneras oftare än män samtidigt som männen har ork och råd att pensionera sig i förtid. Det visar statistik från Försäkringskassan som SR-Västernorrland tagit fram.

Under det senaste året blev nästan 50 procent fler kvinnor sjukpensionerade jämfört med männen.

En som vet hur det är att vara sjukpensionerad är Anne Sofie Höij boende i Älandesbro, Härnösand. Hon pensionerades redan vid 32 års ålder 1979 för reumatisk värk i skelett och leder. Det var ett hårt personligt slag att bli sjukpensionerad berättar hon.

– Att inte ha arbetskompisar, att inte duga till att jobba. Jag blev deprimerad och låste in mig. Folk skulle inte se att jag inte jobbade, säger Anne Sofie Höij.

Det är ingen nyhet att kvinnor diskrimineras på många områden i samhället.

Kvinnor tjänar endast 87 procent av männens löner i genomsnitt, många kvinnor får usel pension eftersom de jobbar mycket obetalt i hemmet.

Kvinnor får sämre vård eftersom vården anpassats efter mäns behov, och kvinnor är underrepresenterade i näringslivet men även inom politiken. Till exempel är det övervägande män som dominerar Regeringen.

Statistik från Försäkringskassan visar också att de som gick i förtidspension det senaste året, i åldrarna 61 till 64 år, är det 738 män mot 482 kvinnor.

En övervikt på över 50 procent mer män.

Kvinnorna är de som mest sliter ut sig och blir sjukpensionerade medan männen är de som har råd och möjlighet att gå i pension före 65-års ålder, visar undersökningen.

Männen tar mindre barnledighet och vård av sjukt barn, samtidigt som männen har bättre löneavtal i sina branscher.

– Det är fortfarande en kvinnlig plikt att vårda och tjäna, oavsett på arbetsmarknaden eller i hemmet, säger Anne Sofie Höij.

Christer Suneson
crister.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".