Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Det kan redan vara för sent att rädda skogen"

Publicerat tisdag 20 november 2007 kl 10.46

Riksdagens målsättning om att skydda 900 000 hektar skog med höga naturvärden räcker inte för att bevara den biologiska mångfalden. För många djur och växtarter kan det redan vara för sent.

– De analyser som bygger på den kunskap vi har i dag pekar på att någonstans mellan 10 och 15 procent av skogslandskapet borde undantas från skogsbruk, säger Bengt-Gunnar Jonsson, professor i växtekologi på Mittuniversitetet.

Riksdagen har fattat beslut om att nästan en miljon hektar skog ska skyddas, genom naturreservat och på frivillig väg, fram till 2010.

Målet räcker inte
För Västernorrlands handlar det om ungefär fem procent av den produktiva skogen, men det målet räcker inte för att kunna skydda många av de djur och växtarter som hotas när dom gamla skogarna försvinner.

Det handlar om cirka 2000 hotade arter som bör få finnas kvar enligt Bengt-Gunnar Jonsson.

– Den natur och skog som vi efterlämnar till våra barn och barnbarn borde få innehälla någonting av det ursprungliga, det naturarv som vi har att förvalta, säger han.

– Man pratar rätt mycket i dag om ekosystemens förmåga att leverera varor och tjänster. Det handlar om arternas aktivitet i skogen, det som garanterar näringstillgång, vattenkvalitet, koldynamik och det som änger ihop med de arterna som finns i skogen.

Kan vara för sent
Skogstyrelsen har tagit fram en utredning om miljömål för år 2020 och föreslår att dubbelt så mycket skog ska skyddas.

Men enligt Bengt Gunnar Jonsson kan det då vara för sent.

– Arealen med skyddsvärd skog håller på att ta slut och i och med att vi nu har 12-13 år kvar till år 2020 så är det frågan om de områdena finns kvar att göra naturreservat av.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".