Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler utlandsfödda får jobb i länet

Publicerat torsdag 29 november 2007 kl 07.06

Utlandsfödda blir allt mer eftertraktade och efterfrågande bland företagen i länet. Det visar statistik från Länsarbetsnämnden som SR-Västernorrland tagit fram. Under 2007 har 116 fler utlandsfödda fått jobb jämfört med förra året.

Omkring sex procent av invånarna har utländsk bakgrund i Västernorrland.

Många företag menar att de vill anpassa sig till hur samhället ser ut och vill ha en personalstyrka som speglar det förhållandet.

Men dessutom har företagen också insett att invandrargrupperna är en köpstark grupp, så förrutom politiskt korrekta mångfaldsmål finns det pengar att hämta menar dem.

19 länder på Ikea

Ikea i sundsvall har under fyra års tid jobbat strategiskt med det här och har i personalstyrkan idag nio procent med utländsk bakgrund.

Men det ska ytterligare ökas, säger Ann-Christin Malmbom tf chef på Ikea i sundsvall.

– Vårt mål är att komma upp till riksgenomsnittet på tolv procent. Vi har nu personal från 19 länder, Bland annat norden, Asien och Afrika, säger Ann-Christin Malmbom.

Nya kundgrupper kan vinnas

Under de senaste tio månaderna har 1589 utrikesfödda personer gått från arbetslöshet till jobb och det är 116 personer fler jämfört med samma period förra året.

Och anledningarna är flera. Dels är det brist på arbetskraft inom flera branscher. Men också att företagen börjat att inse att det finns pengar att tjäna.

Nya kundgrupper kan vinnas om företagets sortiment anpassas till hur befolkninsstrukturen ser ut. Tillexempel uppmärksammas den muslimska fastemånaden Ramadan mer och mer i de svenska butikerna som insett att det finns massvis av pengar att tjäna och att invandrargrupperna är köpstarka.

På matvarubutiken Ica Maxi i Birsta, Sundsvall har man insett det här. I den reklam som konsumenterna kan läsa i dagstidningarna berättar Ica att de behärskar massor av olika språk i butiken.

– Vi gjorde en koll och upptäckte att vi kunde erbjuda service på 14 olika språk i vår butik, säger butikschef Tomas Emanuelz.

Vi har inga specifika mål när det gäller antalet utlandsfödda. De invandrare vi har här har inte jobb av det själet, de har kunskaper vi inte har själva, säger han.

Endast sex av tio utlandsfödda har jobb

Men trots att allt fler utlandsfödda får jobb är de fortfarande i kraftig majoritet i arbetslöshetssiffrorna. Endast sex av tio i arbetsför ålder har ett jobb jämfört med 80 procent av svenskarna.

Orsaker som pekas ut av Länsarbetsnämnden är diskriminering, bristande kunskap om utländska utbildningar och att en del utlandsfödda inte är vana vid att söka arbete. Flera kommer från länder där individer helt enkelt tilldelas jobb.

Men även om det ser bättre ut för utlandsfödda att få jobb just nu är chefen på Ikea, Ann-Christin Malmbom, förvånad att det tagit så pass lång tid.

– Jag kan inte förstå att det här tar så lång tid. Bästa integrationen är om människor kan komma ut i arbete, säger hon.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".