Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Säljarjobbet blev en mardröm för Mariana

Publicerat torsdag 29 november 2007 kl 14.46

Fackförbundet HTF granskar just nu det anställningsavtal som det sundsvallsbaserade företaget Aromatisk teknologi använder sig av. Förbundet menar att avtalet är undermåligt och endast gynnar företaget själva.

Aromatisk teknologi, som tidigare hette Svenska G3, säljer dyra rengöringsmaskiner genom hembesök.

Mariana Holmqvist från Bjärtrå arbetade en månad hos företaget innan hon sa upp sig. Hon arbetade ihop till 35 kunder i oktober. Hennes andel är hundra kronor per kund.

Varje visning tar, enligt Mariana, två och en halv eller tre timmar, ibland längre. Det betyder alltså att hon för tre timmars arbete tjänar hundra kronor, dvs. 33 kr i timmen. Hon känner sig utnyttjad.

– Det var ju inte det lönessystem man trodde från början, säger Mariana Holmqvist.

Annonsen som Aromatisk teknologi hade hos arbetsförmedlingen säger att alla har 18550 kronor i fast lön, även om du inte säljer något. Men längre ner står det att den fasta lönen är omgärdad av ett antal villkor. För att få 18550 kronor måste du göra minst 53 kundbesök på en månad. Då räknar man med att ett besök tar 90 minuter. I realiteten tar ett besök ofta dubbelt så lång tid.

Mariana lyckades alltså bara få ihop 35 besök, vilket ger henne en provision på 100 kronor per besök. Hade hon lyckats göra över 39 besök hade provisionen varit 300 kronor per besök. Men säljer hon en maskin får hon endast provision på försäljningen och inget på besöken.

Aromatisk teknologi hette tidigare Svenska G3 AB och bildades 1992. Ensam aktieägare är Richard Nordlander, boendes i Ystad. Tidigare var han suppleant i tre hotellföretag och ett bolag som sålde rengöringsmaskiner. Samtliga bolag har gått i konkurs. Svenska G3, som Aromatisk teknologi alltså hette tidigare, har 23 anmälningar hos Allmänna reklamationsnämnden och 9 hos Konsumentombudsmannen.

År 2000 dömdes företaget till böter för arbetsmiljöbrott, eftersom man vid ett flertal tillfällen låtit ett tiotal skolungdomar arbeta utan skolledningens tillstånd och mer än två timmar per dag kvällstid.

Företaget hade förra året 33 personer anställda och gjorde ett resultat på drygt 90 000 kronor. En blygsam vinst med tanke på att företaget förra året omsatte nära 17 och en halv miljoner.

– Det är inte många företag som HTF avråder från att ta anställning hos, men just det här företaget får man se upp med. Vi upplever inte de här anställningsavtalen som seriösa, säger Kjell-Gunnar Lindgren, avdelningschef för fackförbundet HTF i Mellannorrland.

– Vi ser efter om de här avtalen följer anställningslagen och jag väntar med spänning på vad våra jurister säger i den frågan, avslutar Kjell-Gunnar Lindgren.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".