Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera års väntetid hos Folktandvården

Publicerat tisdag 4 december 2007 kl 11.17

Väntetiderna bland länets Folktandvårdskliniker varierar kraftigt. Det visar en undersökning som SR Västernorrland har gjort. På en del orter kan en ny patient få tid för en undersökning omgående, medan man på andra håll kan få vänta flera år.

I Matfors, utanför Sundsvall är väntetiden cirka fem år, medan man i Örnsköldsvik, Husum och Liden kan få komma omgående.

Domsjö Folktandvårdsklinik kallar ingen alls, utan hänvisar till privata alternativ.

I Härnösand har inga nya patienter kallats på flera år. Istället tvingas man hänvisa patienter till privata konkurrenter. Något som Jan-Erik Gulliksson, verksamhetschef vid Folktandvården i Härnösand, inte tycker känns särskilt bra.

– Det känns inte alls roligt, men eftersom vi har haft få tandläkare under några år har vi varit tvugna att prioritera och bara ta de patienter vi har ansvar för, säger han.

Att väntetiderna är så långa på vissa håll i länet beror främst på tandläkarbrist och att man därför endast kunnat ta emot akuta patienter, samt äldre och barn. ”Det krävs en utökning av antalet nybörjarplatser på tandläkarutbildningarna för att täcka de framtida behoven”, skriver Högskoleverket i en rapport.

Utbildningen är väldigt efterfrågad och verket menar därför att det inte kommer vara några problem att rekrytera studenter. Med nuvarande antal nybörjarplatser, cirka 250 per år, och nuvarande examensfrekvenser kommer tandläkarkåren att minska från drygt 8000 till under 5000 år 2020.

För att nå en examination av drygt 300 per år, som bättre borde stämma överens med behovet av nytillskott till tandläkarkåren, behövs cirka 400 nybörjarplatser. I Västernorrland försöker man lösa problemet genom att söka tandläkare även utanför Sverige.

– Just nu utbildar vi tre polska tandläkare i svenska på plats i Warszawa och de kommer till oss i februari nästa år. Två av dem kommer att arbeta vid vår klinik i Kramfors och en i Bredbyn.

Med denna förstärkning kommer vi att klara av de behov som finns i Kramfors tätort, men det kommer ändå att ta tid att beta av den kö som byggts under den tid då vi haft vakanser, säger Bo-Göran Danielsson, tandvårdsdirektör i Västernorrland.

Marcus Olofsson marcus.olofsson@sr.se

Väntetider i folktandvården

Alnö, 6 månader
Björna, omgående
Bjästa, 1,5 år
Bredbyn, 3 år
Domsjö, kallar inte, hänvisar till privata
Fränsta, 2 år
Husum, omgående
Härnösand, har inte kallat på flera år
Höga kusten, 3 år
Junsele, 4 år
Kramfors, 4-5 år
Kvissleby, 2 månader
Liden, omgående
Långsele, 1 månad
Matfors, 5 år
Nacksta, inga just nu, i februari
Nyland, 3 år
Näsåker, omgående
Ramsele, omgående hos hygienist, tandläkare 3 år
Sollefteå, 1 månad
Sundsvall, 1-2 månader
Stöde, 1-3 år
Söråker, 2-3 veckor
Timrå, 2 veckor
Ånge, 6 månader
Örnsköldsvik, omgående

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".