Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fall och frakturer ska förhindras

Publicerat torsdag 6 december 2007 kl 07.43

Fallolyckor bland äldre kan förebyggas, och därmed slipper den enskilde smärta och lidande och samhället slipper stora kostnader.

En heldag arrangerad av landstinget och länsstyrelsen handlade om fallolyckor, och om hur man kan förhindra dem. Folkhälsoplanerarna Peter Möllersvärd och Barbro Forslin berättade att det oftast är de riktigt gamla och oftast kvinnor som råkar ut för skador efter fallolyckor.

En av de allvarligaste följderna är höftfrakturer, och under 2006 drabbades 547 västernorrlänningar av en höftfraktur efter att ha fallit.

Man beräknar att varje höftfraktur kostar vården och omsorgen ungefär 200 000 kronor i vård och rehabilitering, så även förutom smärtan och lidandet för den enskilde är det ett stort och dyrt problem för samhället.

Nu ska vården och äldreomsorgen ta krafttag mot fallolyckorna, och det provas på olika metoder på olika håll.

Nästa år kommer alla länsbor över 75 år att erbjudas hälsosamtal. Modellen från Örnsköldsvik, där man haft hälsosamtal i flera år, visar bland annat att fallolyckorna tycks minska. Där åker man hem till de äldre och ser över vilka risker som kan finnas, till exempel i form av lösa mattkanter att snubbla över eller halkiga duschrum och badkar.

En annan risk som man vill se över är medicinintaget, eftersom man vet att en del mediciner ökar risken för yrsel och att man blir omtöcknad och ramlar.

I Timrå kommun har man kartlagt samtliga fallolyckor som inträffade hos personer som bor kvar hemma, men har hemtjänstinsatser eller trygghetslarm. Kartläggningen skedde under två höstmånader i fjol. Av totalt 350 personer var det 49 stycken som råkade ut för fallolyckor.

De flesta olyckorna, 47 procent, ägde rum mellan 14.00 och 21.00. Den vanligaste platsen för fallet var vardagsrummet, 27 procent, följt av sovrummet, 21 procent.

I 60 procent av fallen blev det inga konsekvenser för den som ramlat. 33 procent fick sår, bulor, smärta eller ömhet och 6 procent fick tas till sjukhus.

Just nu upprepar man den här kartläggningen för att kunna se om fallolyckorna minskar när hemtjänstpersonalen blivit mer uppmärksam på riskerna. Ännu finns inga resultat från i år.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".