Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samordning nyckeln i glesbygd

Publicerat måndag 10 december 2007 kl 13.57

Allt fler får allt längre till service. Från juli 2006 till juni 2007 försvann sexton butiker i glesbygden. 11 000 glesbygdsbor har mer än 40 minuters bilåkning till en bankomat.

Glesbygdsverkets årsbok är full av fakta om hur det står till med glesbygden. Att servicen blir sämre eller försvinner är ett hot mot glesbygden.

– Blir det alltför obekvämt att bo på en ort, kan ju det avskräcka från att flytta dit eller vara en anledning att flytta därifrån, säger Kerstin Wallin, generaldirektör på Glesbygdsverket.

– Servicetillgänglighet är otroligt viktigt. Jag tror på att man måste försöka samordna service när man är i glesa områden.

Inget kvar att samordna

Men när man redan samordnat så att den sista affären sköter posten, apoteket och systembolaget men sen stänger, som i exemplet Moskosel i Norrbotten, så finns inget kvar att samordna.

– Nej, och det är väl just det att man måste tänka på den där samordningen lite tidigare och inte när det sista har försvunnit. Det kommer ju inte så plötsligt, säger Kerstin Wallin. Man måste ju se att en utarmning pågår.

Många samhällsförändringar har kopplats till hopp om glesbygden. Det gäller till exempel bredband som kortar avstånd. Det är emellertid bara 40 procent av glesbygdsborna som har tillgång till bredband mot 70 procent av storstadsborna.

Samhällsansvar för medicinen

Och när Apotekets monopol upphör ska kommersiella intressen ansvara för att alla ska kunna köpa de mediciner dom behöver.

– Där måste det in ett samhällsansvar, men jag vet inte hur det ska se ut ännu, säger Kerstin Wallin.

Trots Glesbygdsverkets alla faktaredovisningar så är insikten bland beslutsfatttare bristfällig.

– I viss mån finns den väl, men det finns otroligt mycket att göra på det området, menar generaldirektören.

Britt-Inger Hellström
britt-inger.hellstrom@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".