Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Färdigkokt och halvfabricerat till jul

Publicerat tisdag 25 december 2007 kl 11.35

Jul, nyår och trettondagshelgerna är kanske den tid på året då de flesta ägnar rätt stor tid i köket tillsammans med nära och kära.

Faktum är att under december månad handlar vi västernorrlänningar mat och andra livsmedel för hela 164 miljoner enligt en uppskattning som Svensk Handel gör - och det här betyder att genomsnitts-västernorrlänningen under de här helgerna alltså handlar betydlig mer mat än under andra tider på året.

Men tiden vi ägnar till samvaron handlar mindre och mindre om långkok.

Visst är det väldigt gott med kryddpepparstekta köttbullar, apelsingriljerade revbenspjäll, hemmahackad sillsallad, väldoftande dopp-i-gryta av julskinkespadet som blivit över, hemgjord egen korv och inlagd sill...

Men nu börjar snabbmatsvågen också ta sig in på de mer traditionella områdena. Enligt branschorganet Svensk Handel är det fler och fler av oss som numera tar genvägen via frysdisken och snabbmat även på den lite mer invecklade storhelgmaten.

Och det här märks ute i mataffärerna. Långkok under storhelgerna har börjat bli snabbkok, konstaterar Gert-Ove Hansen, som är butikschef på Icamaxi.

- Det går ju mindre och mindre av den typen. Det går ju mer och mer av snabbmat, det ska ju gå snabbt, säger Gert-Ove Hansen.

Jeanette Forsberg, livsmedelschef på Coop Forum, är inne på samma tema när hon talar om vilka förändringar hon ser när det gäller vilken julmat folk handlar:

- Mycket färdigkokt. Det är färdigkokt skinka som bara behöver griljeras, risgrynsgröt i stång, det som är halvfabrikat och det som är redan färdigt.

Det handlar alltså mer om risgrynsgröt på tub, rödkål i rullpack, Jansson i aluminiumförpackning, upplutad lutfisk - och så mycket färdiga, lite mer exotiska smårätter som t ex spanska tapas och libaneiska meze, som numera också tar sig in på de mer traditionella områdena.

Framför allt märks trenden hos yngre vuxna som inte riktigt har tiden att stå i köket, konstaterar Jeanette Forsberg:

- Barnfamiljer, arbetande, det ska gå fort, det ska gå lätt, det ska mer eller mindre vara mat på bordet när man kommer hem.

Anna Torgnysdotter
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".