Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trafikskadat vilt ska inte plågas

Publicerat onsdag 26 december 2007 kl 08.45

Trafikskadat vilt ska inte ska behöva plågas i onödan. Därför har Nationella viltolycksrådet under 2007 arbetat med att sprida kunskap om viltpåkörningar. Förra året anmäldes 632 viltolyckor i Västernorrlands län.

Påkörningen i sig är inget lagbrott men däremot är det brottsligt att inte anmäla en viltpåkörning, enligt Lars Sävberger, verksamhetsledare vid Nationella viltolycksrådet.

Nationella viltolycksrådet har från och med i år övertagit ansvaret för landets viltolycksorganisation där tolv myndigheter samverkar med jägareorganisationer när det gäller eftersök.

En viltpåkörning ska enligt lagen anmälas via larmnumret 112 och det är också mycket viktigt att olycksplatsen markeras noga, så att den eftersöksjägare med hund som kallas ut kan hitta spår efter det påkörda djuret. Det här gäller vid påkörning av björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.

Det finns en särskild markeringsremsa som hittills delats ut i nio miljoner exemplar, målet är att det ska finnas en i varje bil, men finns den inte går det förstås bra att markera med något annat väl synligt föremål.

Nationella viltolycksrådet ansvarar inte enbart för ett fungerande eftersök av trafikskadat vilt utan jobbar också förebyggande och med information berättar Lars Sävberger.

Antal anmälda viltolyckor 2006:

632 i Västernorrland

566 i Norrbotten

767 i Västerbotten

1095 i Jämtland

870 i Gävleborg

1599 i Dalarna

Antal anmälda viltolyckor till och med oktober 2007:

493 i Västernorrland

396 i Norrbotten

482 i Västerbotten

649 i Jämtland (tom september)(varav 1 utter)

662 i Gävleborg

1169 i Dalarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".