Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Liten risk för giftspridning i Långsele

Publicerat torsdag 27 december 2007 kl 13.46

Det finns en risk att det giftiga ämnet perkloretylen, som hittats i marken vid tvätteriet i Långsele, har spridit sig ut i luften, men risken är mycket liten.

På torsdagen sätter kommunens miljöavdelning upp mätdosor på Fyrklöverns förskola, som ligger bredvid tvätteriet.

– Vi ska mäta inomhusluften på förskolan i förebyggande syfte, det kan finnas men vi tror inte att det finns, säger Mariela Lindström, chef miljöavdelningen i Sollefteå.

Det var under hösten som höga halter av tvättkemikalien perkloretylen hittades i marken och grundvattnet kring tvätteriet i Långsele.

Enligt Statens Geologiska Institut, som gjorde undersökningen, har marken troligen förorenats när först Förenade Fabriksverken och sen Landstinget hade kemtvätt i lokalerna.

Perkloretylen är en flyktig kemikalie och det finns en liten risk att ämnet har sipprat upp genom backen och kommit ut i luften på Fyrklöverns förskola, men risken är mycket liten.

– Det finns väldigt lite fakta kring föroreningen, men på det som är gjort ser jag det som en extremt liten risk att det skulle finnas i daghemmet, säger Johan Nordbäck, teknisk konsult på Statens Geotekniska Institut i Sundsvall, som har hjälpt Sollefteå kommun med undersökningen.

Johan Nordbäck berättar att kemikalien kan vara farliga att andas in. Den påverkar det centrala nervsystemet och man blir illamående och får yrsel, ungefär som av kloroform.

– Man kan ju hitta spår av de här ämnena om man har en krypgrund precis ovanför en förorening, och i stillastående luft. Det är lite grann samma som radon, fast radon är ännu mer flyktig, säger han.

Tidigast i mitten av januari räknar kommunen med att få svar på om det finns perkloretylen i luften på Fyrklöverns förskola.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".