Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utrikesfödda flyr länet

Publicerat onsdag 5 mars 2008 kl 15.20

Hälften av alla utrikesfödda i länet vill flytta härifrån, det framkom i de drygt fyrahundra enkätsvar som samlats in av länsstyrelserna i Norrland för att undersöka vad utomnordiska invandrare har för erfarenhet av integration och introduktion i Norrland.

Enkäten som skickats ut i samarbete med alla länsstyrelser i de fem nordligaste länen har gått ut till 940 flyktingar och utomnordiska invandrare i norrland och 411 svar har kommit in. Av svaren framgår tydligt vad som är viktigt för att invandrare ska vilja stanna kvar i den kommun de bor i. Att lära sig svenska tidigt är en av de viktiga punkterna, men också att få en sysselsättning.

– Många vill jobba tidigt eller starta företag, det framkommer tydligt i enkäten att de inte vill leva på bidrag utan göra rätt för sig, säger Gerhard Larsson, landshövding.

Nio av tio som besvarat enkäten säger att de trivs i Sverige men att hälften uppger att de vill flytta från den kommun de nu bor i syns tydligt i flyttstatistiken för Västernorrland. Av de som flyttar ut ur länet varje år är cirka 40% utrikesfödda, det trots att bara 5-7% av invånarna i länet är utrikesfödda.

– Det är anmärkningsvärt. Vi måste bli bättre på att marknadsföra oss och att ge de som vill starta egna företag hjälp att göra det, säger Gerhard Larsson.

Enkäten visar också att många tycker det är tråkigt att de har fått så dålig kontakt med svenskarna och att de skulle vilja ha det i större utsträckning. Gerhard Larsson har ett förslag till medborgarna i länet.

– Att bjuda på en öl på lördagseftermiddagen, eller ta med dem på en hockeymatch och visa vad som är viktigt för oss. Det tror jag skulle öppna många dörrar, säger han.

Det kan också vara ekonomiskt viktigt för Västernorrland att få behålla de utrikesfödda, länet har en åldrande befolkning och inom en tioårsperiod behövs arbetskraften.

– Rent krasst behöver vi folk som arbetar och startar företag för att vi ska överleva, säger Gerhard Larsson.

Länsstyrelserna ska nu med flera samarbetspartners inom affärslivet analysera enkäten för att hitta lösningar till hur man ska kunna vända trenden.

Annelie Ledin
annelie.ledin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".