Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ånge

Stor skillnad på pappaledighet mellan grannkommuner

Publicerat måndag 10 mars 2008 kl 06.20

I grannkommunerna Ånge och Bräcke är det stor skillnad på hur mycket föräldraledighet papporna tar ut. Ångepapporna finns på den lägre halvan av Sveriges kommuner, medan Bräckepapporna är hemma tredje mest i landet.
Det visade fackförbundet TCO:s pappaindex som nyligen presenterades.

Lars Eriksson är idrottslärare på Fränstaskolan i Ånge kommun. Han har nyss varit pappaledig.
– Det var jättehärligt att få vara hemma med Albin, få umgås med honom, säger Lars medan Albin fiskar upp fiskmagneter med ett magnetspö.

Lars tycker att det är synd att inte fler pappor är hemma mer.

– Det är jättebra att som pappa vara hemma med sitt barn. Jag märker att jag har fått mycket bättre kontakt med Albin. Förut var han mycket mer mammig, men nu går det lika bra med mig.

Nils-Olof Nilsson jobbade under 90-talet med olika jämställdhetsprojekt i Jämtlands län. I Bräcke var man tidigt ute med pappagrupper. Redan i början av 90-talet började man med diskussionsgrupper för blivande pappor.

– För att diskutera det här med hur man knyter an till sina barn, vikten av att vara närvarande och problematiken kring ekonomi. Det här med att man som man kanske känner att man i högre grad måste försörja eftersom män rent generellt har högre lön. Självklart påverkar det här män som är med i grupperna.

Nils-Olof Nilsson tror att Ångeborna inte fått samma möjligheter som sina grannar.

– Om jag ska spekulera i någon skillnad så tror jag att Ångeborna inte har haft tillgång till de här reflektionsmöjligheterna. Då blir det olika kulturer, tror Nils-Olof Nilsson.

Fränstaläraren Lars Eriksson fick i alla fall ingen uppmuntran att vara hemma med sitt barn.

– Nej, det kan jag väl inte påstå, men det är ingen som har hindrat mig heller, utan de har önskat mig lycka till och önskat mig välkommen tillbaka.

Och han är nöjd med sitt val.

– Man har ju fina dagar hemma. Man sitter och leker lite, är ute och går lite och sådär. Det är underbart, tycker Lars Ericsson när Albin fångar en magnetspätta.

Peter Hansson
peter.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".