Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Härnösand

Kräver ersättning för dålig väg

Publicerat tisdag 11 mars 2008 kl 05.31

Nu kräver flera bilförare från Stigsjö väster om Härnösand ersättning från Vägverket för skador på bilarna sen dom åkt av vägen.
Inom ett och samma dygn i december var det fem bilar som körde av vägen på exakt samma ställe. Och ytterligare en sjätte avåkning inträffade vid ett annat tillfälle.

Britt-Inger Häggqvist från Bölen har själv råkat ut för incidenter men klarat sig. Hennes sambo var dock en av dom fem som åkte av vägen och voltade i december. När han lyckades kliva ur bilen blev han samtidigt vittne till när nästa bil fick ett kast och välte och kom kanande upp och ner på vägen. Själv drabbades han av en whiplashskada.

På andra platser i närheten har det varit ytterligare flera avåkningar och nyligen även en med dödlig utgång. Den olyckan utreds just nu och det är oklart vad som orsakade dödsfallet.

Enligt uppgifter har det varit minst 20-30 avåkningar längs vägen i vinter.

Bilförarna hävdar att det är halka och djupa däckspår som är orsaken till att man råkar ut för kast och åker av vägen, och att det skulle behövas skrapning av vägen mycket oftare än nu sker.

Torbjörn Bylund vars son var en av dem som åkte av vägen säger att han mätte spårdjupen och att det var 4,5-5 cm djupa spår, istället för 3 centimeter som det högst får vara.

Torbjörns son råkade ut för ännu en avåkning i måndags morse och även då var det djupa däckspår i den isiga vägen, säger Torbjörn.

Han och fem andra olycksdrabbade Stigsjöbor kräver nu att Vägverket ska betala självrisken för skadorna på deras bilar.

Men Vägverket säger nej och i ett svar från Vägverkets juridiska avdelning i Borlänge skriver man att vägens underhåll skötts enligt reglerna och dessutom var nyskrapad när dom fem bilarna åkte av vägen under ett och samma dygn strax före jul.

Men Torbjörn och de övriga tänker inte ge sig utan fortsätter brevväxlingen med Vägverket.

Enligt Lennart Helsing, informationschef på Vägverket är det relativt ovanligt att Vägverket betalar ut ersättning. Då måste Vägverket ha gjort sig skyldigt till försumlighet, medan det i Stigsjöolyckorna troligen beror på klimat och dåliga väderförhållanden som gör vägen spårig och dålig, trots att man skött underhållet enligt reglerna.

Vägen från Härnösand och förbi Stigsjö och Viksjö är på flera sträckor i bra skick, säger Stigsjöborna. Men här och där blir det stora problem med isen. Om inte Vägverket kan underhålla vägen bättre så borde man sänka hastigheten på det som nu är en 90-väg, tycker Torbjörn Bylund.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".