Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
E14 Erikslund: Trafikolycka med älg på vägen
Västernorrland

Nytt hopp för Tullen

Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 15.08

Nya pengar från finansministern ger Tullverket hopp om lindrigare nerskärningar. Verket måste spara en halv miljard fram till år 2012 och det innebär att, i stort sett, all tullpersonal norr om Stockholm kommer att försvinna. Tullverkets generaldirektör, Karin Starrin, var på besök i Sundsvall på onsdagen.

Tullverket är en statlig myndighet i kris. Stora besparingskrav har gjort att många i personalen har tappat förtroendet för ledningen och kräver nu dess avgång.

Norrland lämnas öppet
Samtidigt som insatserna borde öka för att stoppa införseln av, bland annat, alkohol och narkotika måste verket spara omkring en halv miljard de närmaste fyra åren.
Tullverket har därför föreslagit att 300 tjänster måste bort, däribland i stort sett all personal norr om Stockholm, och det har väckt kraftiga reaktioner.

Kritikerna menar att Norrland lämnas öppet för smugglarna medan Tullverkets ledning ser det som en satsning med en ökad underrättelseverksamhet i samarbete med polisen.

Borgs nya pengar
Finansminster Anders Borgs löfte om nya pengar ger Tullverket hopp, även om man idag inte vet hur mycket pengar som kommer att tillföras verksamheten.

Men omgörningen av tullen kommer inte att stoppas. Tullen vill fortfarande satsa, och lägga fokus på att bygga upp en underrättelseverksamhet i Norrland i samarbete med bland annat Polisen.
Och det är dit de nya, ännu okända miljonerna, kommer att läggas också, säger Karin Starrin.

Men dom idéerna ger tullfacket inte mycket för. Sven Eriksson är gruppchef på gränsskyddet, Tullverket Sundsvall.

– Man vill ha en grupp akademiker som ska sitta vid skrivbord och försöka stoppa smugglarna och ingenoperativ personal.
De som lagt förslaget vet inte vad underrättelse innebär, säger han.

Facket kräver ledningens avgång
Sven Eriksson ser också, precis som sin generaldirektör, positivt på finansministerns löfte om nya pengar. Men samtidigt kräver både han och tullfacket Karin Starrins och hela tulledningens avgång, och han vill gärna att Anders Borg hjälper till.

– Vi hoppas att Anders Borg ser problemet och ser till att vi får några andra som kan ta hand om pengarna på ett bättre sätt än vad nuvarande tullledning gjort, säger Sven Eriksson.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".