Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Trots cesuimlarm tas få prover på fisken

Publicerat onsdag 19 mars 2003 kl 06.43
Trots att cesiumhalten fortfarande är hög i många av våra livsmedel så är det mycket få prover som görs. Cesiumhalten i botten på Ångermanälven är det högsta som nånsin mätts upp i bottenslam, men ändå har ett enda prov cesiumprov i fisk gjorts i hela Kramfors kommun, och det är upprörande tycker Ulla Sjölund som är miljöpartist i kommunfullmäktige i Kramfors. Hon anser också att det inte ska vara upp till privatpersoner att se till att proverna görs, utan att myndigherna borde ta större ansvar.
I Sollefteå har det under fjolåret tagits 21 cesiumprover i fisk. 19 av dom visade på cesiumhalter långt över det rekomenderade gränsvärdet. Värst var det i aborre och gädda från Norrsjön som innehöll 6500 becerell per kilo, och nästan lika höga värden var det i fisk från Ottsjön, Långtjärn, grundsjönm och saxvattnet.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.