Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Ingen matförgiftning av surströmming

Publicerat tisdag 19 augusti 2008 kl 07.00
Foto: Ulf Palm/SCANPIX

Det vankas surströmmingspremiär och den jästa delikatessen kan man äta utan att vara rädd för att bli matförgiftad.Det enligt livsmedelsverket som anser att risken att bli matförgiftad av surströmming är väldigt liten. Livsmedelsverket har nämligen provat med att tillsätta matförgiftningsbakterier till surströmmingsburken (som Staohylococcus aureus, Bacillius Cereus och Clostridium Perfringens) och den undersökningen visade att inga bakterier kunde växa till. Den höga salthalten tros vara anledningen. Därför anser Livsmedelsverket att surströmmingen mikrobiologiskt sett är en säker produkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".