Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Härnösand

Inga hörande barn på Kristinaskolan

Publicerat tisdag 26 augusti 2008 kl 07.40

Det kommer troligen inte att bli några hörande barn på Kristinaskolan i Härnösand. Skolans förslag om att undervisa barn till döva föräldrar tillsammans med döva och hörselskadade barn väntas få nej från skolnämnden, som sammanträder på torsdag.

Barn med döva föräldrar har ofta en speciell situation. De lever i två kulturer och talar två språk; förutom svenskan också teckenspråket som är deras modersmål. Ofta är de vana att tolka åt sina föräldrar.

Själva hör de, men deras beteende kan vara annorlunda som en följd av att föräldrarna inte hör. De kan vara bra på att beskriva målande och kan lyssna och prata samtidigt, men de behöver ofta ögonkontakt för att förstå och reagerar kanske inte när namnet ropas.

På Kristinaskolan som är en statlig specialskola i Härnösand för döva och hörselskadade barn från hela Norrland kan man se fördelarna att integrera även just dessa hörande barn i klasserna. Det skulle gälla barn från förskoleklass och t o m årskurs 9.

Barnen skulle vara fullt tvåspråkiga när de lämnar grundskolan.

Om barnen skulle förlora någonting i talspråket, som en del befarar, så vinner de definitivt när det gäller teckenspråksundervisningen, menar man.

Men skolförvaltningen i Härnösand tycker att nackdelarna ändå överväger. Framför allt är det ett problem att klasserna på Kristinaskolan är så små att det blir svårt med kamratrelationer. Skolförvaltningen har utrett frågan och tror inte heller att det finns någon större efterfrågan från anhörighåll.

Även om experterna tycker olika så menar många att dessa barn redan får del av dövkulturen hemifrån och att det är viktigt att de får en tillhörighet i den hörande kulturen när de vistas i skolan.

Skolförvaltningen föreslår därför skolnämnden att säga nej till att låta hörande barn undervisas på Kristinaskolan.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".