Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Risk för sämre djurskydd

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 06.00
Djurskyddet riskerar att bli sämre när djurskyddsinspektörerna centraliseras.

Mer tid i bil och mindre tid åt djurskydd.

Det kan bli resultatet när kommunernas djurskyddsinspektörer från årsskiftet går över och centraliseras på länsstyrelsen i Härnösand.

Kritik har förts fram från djurskyddsinspektörerna själva men också från djurskyddsföreningar i Västernorrland.

Främst handlar kritiken om att djurskyddsinspektörerna flyttas från kommunerna till länsstyrelsen i Härnösand. Kritikerna befarar att inspektörerna kommer att sitta mycket mera i bil än tidigare eftersom många platser ligger långt från Härnösand och tar lång tid att färdas till. Och det skulle i så fall innebära att det blir mindre tid åt själva djurskyddet.

Flera protestbrev till länsstyrelsen
Föreningen Djurskyddet i Örnsköldsvik har skickat ett protestbrev till länsstyrelsen men kritik har också framförts av djurskyddsinspektörerna själva. I höstas skrev de ett brev och framförde sina synpunkter och farhågor till länsstyrelsen. Där påpekades också att det blir mer tid i bilarna som ett problem. Men dessutom att lokalkännedomen hos de kommunala inspektörerna riskerar att gå förlorad. En av djurskyddsinspektörerna har också skrivit ett protestbrev till jordbruksminister Eskil Erlandsson. Att åtgärden är en nedmontering av djurskyddet i Sverige.

Regeringsbeslut om djurskyddet
Det är regeringen som bestämt att länsstyrelserna ska ta över med det huvudsakliga motivet att djurskyddet ska bli bättre. De har tillsatt 118 miljoner kronor för länsstyrelserna att dela på. Men i länet krymper resurserna från tio personer på 5,5 tjänster till 5 heltidstjänster från och med 2009. Så antalet inspektörer i länet blir alltså färre.

Det visar en undersökning som Sveriges Radio gjort.

– Tycker inte alls det rimmar något bra. Djurskyddsinspektören vi har idag hinner inte alls med sig, säger Lotta Haglund ordförande på djurskyddet, Örnsköldsvik.

Bättre djurskydd trots färre inspektörer
Sett över hela landet försvinner var fjärde djurskyddsinspektör när länsstyrelserna tar över vid årsskiftet.  Barbro Rohdin är chef på förvaltningsavdelningen på länsstyrelsen i Västernorrland. Hon tror på ett bättre djurskydd efter årsskiftet trots något färre inspektörer.

– Vi har en bättre samordning och bättre kompetens än kommunerna när det gäller djurskydd, Säger Barbro Rohdin på länsstyrelsen.

Det är främst lantbruk, kennlar och uppfödare av olika djur som inspektörerna ska besöka regelbundet. Det normala är att, till exempel, ett lantbruk får besök av djurskyddsinspektören vart tredje år. Men djurägare som tidigare har misskött sina djur kan räkna med tätare kontroller, säger Barbro Rohdin.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".