Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Staten lämnar flygplatserna

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 14.53
Kommunerna föreslås få ökat ansvar för flygplatserna. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

I dag väntas riksdagen ta beslut om regeringens infrastrukturproposition.
Där föreslås att kommunerna ska ta över statens utgifter för drift och investeringar av landets flygplatser.

I propositionen föreslår regeringen att staten bara ska ansvara för tio flygplatser. Bland annat gäller det Göteborg/Landvetter, Malmö och Stockholm/Arlanda.

Något som kan innebära stora förändringar för både Midlanda och Örnsköldsviks flygplats.

De statliga flygplatser som i dag förvaltas av Luftfartsverket och som inte föreslås ingå i det här basutbudet, tycker regeringen på sikt borde kunna övertas av till exempel kommuner, landsting och näringsliv. Där ingår bland annat Midlanda och Örnsköldsviks flygplats.

Är ingen intresserad av att ta över flygplatsen ska Luftfartsverkets kunna besluta om en nedläggning.

Elvy Söderström är socialdemokratiskt kommunalråd i Örnsköldsvik.

– Kommunens ansvar är skola, vård och omsorg, medan landstingen har bland annat hälsa och sjukvård. Då är det märkligt att man i det här fallet lägger över statliga uppgifter på kommunerna, säger hon.

Lena Asplund är moderat riksdagsledamot från Västernorrland och en av dom som ska rösta om propositionen. Och hon medger att det inte är optimalt att vare sig Midlanda eller Örnsköldsviks flygplats i framtiden kommer garanteras statligt stöd. Men menar samtidigt att hon tar ställning till en hel proposition som innehåller bra infrastruktursatsningar, bland annat E4: s sträckning förbi Sundsvall.

– Det är klart att det inte är bra, särskilt inte för Örnsköldsvik. Det är något lättare för Midlanda som går ekonomiskt bättre, sett till själva driften. Men eftersom Kramfors/Sollefteå flygplats klarar sig som en regional flygplats, borde väl också Örnsköldsviks flygplats kunna göra det, säger Lena Asplund.

Även oppositionsrådet Dan Olsson (c) i Örnsköldsvik vill tona ner farhågorna om flygplatsernas framtid.

– Efter 2012 är det vi i regionerna som själva får prioritera om de pengar som i dag går till flygplatserna i fortsättningen också ska göra det eller om vi vill använda dem på något annat sätt. Tanken är att flytta ut besluten i regionerna, säger Dan Olsson.

Marcus Olofsson Melinder
marcus.olofsson_melinder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".