Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Stafettläkarna - en dyr kostnad för landstinget

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 13.17
Foto: Ingvar Karmhed SvD/SCANPIX

I Västernorrland köps det i år in stafettläkare för 34 miljoner kronor enbart till vårdcentralerna.  Och patienterna tvingas träffa nya doktorer titt som tätt.

28-30 procent av allmänläkartjänsterna i västernorrland brukar vara obesatta. Och det är svårt för landstinget att hitta utbildade läkare att anställa.

Hyrläkarna är däremot oftast lätta att hitta, men dyra. Uppskattningsvis blir kostnaden för en hyrläkare dubbelt så hög för landstinget jämfört med att ha en allmänläkare anställd.

Stafettläkare för 34 miljoner
2007 kostade stafettläkarna inom primärvården i Västernorrland 27 miljoner kronor.

I år har kostnaden stigit till 34 miljoner, fast då tas fem av miljonerna från särskilda statliga pengar och inte ur landstingets vanliga budget, säger primärvårdsdirektör Lennart Moberg.

30-40 nya läkare på två år
På Kronholmens vårdcentral i Härnösand säger vårdcentralschef Dan Näslund att det numera oftast är stafettläkare som jobbar hela tiden som stafettläkare.

Tidigare var det vanligare med läkare som använde jourkomptid till att jobba som stafettläkare på en annan vårdcentral.

Under de senaste två åren bedömer han att hans vårdcentral haft 30-40 stafettläkare.

Patienterna tvingas berätta om och om igen
Kristina Ersson bor i Härnösand och går på vårdcentralen Sundet. Det händer att hon får träffa stafettläkare.

Eftersom hon har ett funktionshinder och dessutom diabetes så känner hon sig tryggare om hon får gå till samma läkare hela tiden.

Nackdelen är att man får berätta sin historia om och om och om igen hela tiden, säger hon.
 

Gerd Bylund i Härnösand har diabetes och äter även andra mediciner och hon tycker också att det är besvärligt att behöva möta nya ansikten på vårdcentralen hela tiden.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".