Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Flera firmor kan få dig i fällan

Publicerat fredag 2 januari 2009 kl 11.20

Arbetsmiljölagen ändras för att det ska bli enklare för en privatperson att anlita en byggfirma.

Men lagen är inte helt solklar. Det finns en fallgrop för privatpersoner som anlitar flera olika entreprenörer samtidigt.

Efter nyår ändras arbetsmiljölagen vid byggarbeten för att privatpersoner ska slippa ha arbetsmiljöansvaret när de beställer småhus eller renoveringar av en byggentreprenör.

Men det är inte alltid så att en privatperson som anlitar en byggfirma slipper ta ansvar för arbetsmiljön.

– Om du väljer att ha många olika entreprenörer som jobbar samtidigt så räknas det inte längre som en självständig entreprenad och då ligger byggherreansvaret kvar på dig som privatperson, säger Agneta Axelsson, inspektör på Arbetsmiljöverket i Härnösand.

Ansvar från början till slut
Byggherreansvar innebär bland annat ansvaret för arbetsmiljön, vilket i sin tur betyder att det ska skrivas en förebyggande arbetsmiljöplan. Efter lagändringen vid nyår ska det också finnas en byggarbetsmiljösamordnare. På så vis skärps också lagen, det krävs inte bara att man har en plan för hur olyckor ska undvikas. Det ska också följas upp att planen följs från början till slut.

Risk för missar
Tidigare har den som beställt jobbet haft byggherreansvaret, även om det rört sig om en privatperson. Detta har lett till att många privatpersoner omedvetet har brutit mot arbetsmiljölagen. På samma sätt kan privatpersoner som anlitar flera entreprenörer samtidigt missa att de då också ska ta ansvar för arbetsmiljön, eftersom lagen i övrigt så tydigt deklarerar att det är firman som har ansvaret vid avtal med privatpersoner.

Delegera ansvaret
Däremot finns ett utrymme i lagen som tillåter att man utser någon annan mer lämpad att ta ansvar för arbetsmiljön på byggarbetsplatsen. Eftersom det krävs en speciell byggarbetsmiljösamordnare som från den 1 januari 2010 ska ha relevant utbildning kommer det innebära att de flesta privatpersoner kommer att vara tvungna att anlita någon utomstående för det.

Inget krångel vid totalentreprenad
För den som garanterat vill slippa arbetsmiljöansvar eller att bryta mot arbetsmiljölagen har Agneta Axelsson på Arbetsmiljöverket ett gott råd.

– Om du är klok som privatperson där så ser du till att du anlitar en entreprenör på total- eller generalentreprenad så hamnar totalansvaret på dem, säger hon.

Satsar på information och utbildning
Eftersom lagändringen innebär en hel del för byggfirmor kommer Arbetsmiljöverket och Sveriges Byggindustrier att anordna möten på olika orter i Sverige för att nå ut med vad ansvaret innebär till de entreprenörer som berörs.

– Det är ju också så att man kan få pengaböter om man inte upprättat en arbetsmiljöplan, och nu hamnar ju det ansvaret på entreprenören på ett tydligare sätt än förut, säger arbetsmiljöinspektören Agneta Axelsson.

Karin Lycke
karin.lycke@sr.se

FAKTA

För en privatperson finns tre olika vanliga förfaranden när man anlitar firmor för byggen och renoveringar. Vid en av dessa kommer man som privatperson att ha byggherreansvaret även efter den 1 januari 2009.

  • Man anlitar en totalentreprenad: Ansvaret ligger på entreprenören
  • Man anlitar flera olika entreprenörer där den ene avslutar sitt jobb innan den andre tar vid: Ansvaret ligger på de olika entreprenörerna var för sig.
  • Man anlitar flera olika entreprenörer som är på byggarbetsplatsen samtidigt: Beställaren har ansvaret för de olika entreprenörernas arbetsmiljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".